Skip to main content
мистецтвознавець, заслужений працівник культури України
Творчий проект 2015 року «Артефакти в натюрморті»

Творчий проект 2015 року «Артефакти в натюрморті»

Громадські організації «Сум­ське земляцтво у місті Києві», Київська організація Національної спіл­ки художників України, Український фонд культури та духовенство Михайлівського Золотоверхого собору поєднали зусилля для вшанування пам’яті українського патріота, археолога, мистецтвознавця, художника 1-го розряду, музеєзнавця, володаря ордена Станіслава ІІ ступеня, вченого світового рівня Миколи Омеляновича Макаренка (1877—1938). Його ім’я увійшло в історію українського народу як людини енциклопедичних знань, який залишив нащадкам понад 170 наукових праць, близько 3 тисяч малюнків, безліч наукових картотек, археологічних розвідок. Все своє життя М. Макаренко присвятив збереженню архітектурних пам’яток, своїми археологічними відкриттями він вивів Україну в світову спільноту.

Найпомітніший слід Макаренко залишив в археологічній науці. Дослідивши десятки археологічних пам’яток, він добув тисячі артефактів, які стали надбанням вітчизняної історії.

У нашій пам’яті назавжди залишиться мужній вчинок Миколи Макаренка, який став на заваді знищення пам’яток архітектури й духовності, власним життям зберіг від руйнування перлину української архітектури — Софію Київську.

М. Макаренко народився у селі Москалівка Роменського повіту в багатодітній родині священика і досяг високого рівня освіти. Мав престижну посаду як заступник головного охоронця імператорського Ермітажу. Але отримавши звістку, що в Україні проходять революційні змі­ни, вирішив повернутися на батьківщину і бути корисним своєму народові. Макаренко був невтомним у праці — археологічні експедиції змі­нювалися дослідженнями в архівах, бібліотеках, сховищах. Так накопичувався історико-архітектурний, естетично-філософський матеріал, який вимальовував культурно-мистецьку концепцію розвитку нашого народу в контексті європейської і світової культур.

Так склалася доля, що Миколі Омеляновичу прийшлось пережити визнання та засудження, біль та втрати. Як тисячі вчених в Україні, він потрапив під дамоклів меч геноциду за те, що духовні ідеали ставив понад усе. Вставши на захист Михайлівського Золотоверхого собору, був засуджений сталінською трійкою, засланий у табори і знищений.

Творчий проект на честь М. О. Ма­каренка започаткований громадою «Сумське земляцтво у місті Києві» 2005 року. Мета заходу: зберегти пам'ять про вірного сина українського народу та через твори сучасних художників показати широкому загалу історичні цінності, якими так обдарована наша Україна. Дійсно, «герої не вмирають…». Макаренко один із тих патріотів, які слугують своєму народові з вірою в світле майбутнє своєї держави.

Концепція творчого проекту 2015 року «Артефакти в натюрморті»: культура як cвіт артефактів, духовні ідеали, збереження історичних цінностей. Більшість з 50 поданих творів цілком відповідає поставленому завданню, зазначив голова журі заслужений художник України, професор Національної академії образотворчого мистецтва Г. Ягодкін. Але є автори, які повністю розкрили завдання і показали високий художній рівень. Тому лауреатами конкурсу стали заслужений художник України А. Тартаковський та майстер екслібрису світового рівня Г. Сергєєв.

Загалом у виставці прийняли участь 28 художників. Заслужені художники України: Г. Ягодкін, О. Полтавець-Гуйда, А. Тартаковський, М. Нечвоглод; художники: О. Карпенко, Т. Недошовенко, С. Сова, О. Сова, В. Монсевич, П. Литовченко, Г. Носенко, Т. Ягодкіна, С. Кривенко, Г. Кириленко-Бараннікова, П. Зикунов, К. Зикунова, О. Масик, М. Яценко, Г. Сергєєв, О. Паламарчук, К. Зикунова, Т. Ціун, О. Іваненко, Т. Бикова, І. Міміношвілі, Л. Мітченко, Ф. Чорнобров, Л. Захарова.

Як зазначив голова громадської організації «Сумське земляцтво у місті Києві» І. М. Рішняк, наша участь у таких проектах свідчить, що ми прості громадяни України, не байдужі до долі свого народу і прагнемо відродити забуті імена своїх героїв. Захід відбувся за підтримки добродійників з Сумщини. Так, поєднавши зусилля, ми зуміли зробити добру справу.

Коли проходите економічною брамою у Михайлівський Золотоверхий собор, вклоніться погруддю українського патріота — це наша з вами совість.

vsi_dscn0996.jpg

 

glechyky_tartak_o.1.cc_.jpg

 

ukrayinska_tema_sergyeyev_006.jpg

 

foto_do_artefaktiv.jpg

 

at3.jpg

 

at2.jpg

 

at.jpg