Skip to main content
Рушарт – друге життя старовинного рушника

Рушарт – друге життя старовинного рушника

 Роль жінки у житті українського суспільства   завжди була визначальною. Берегиня сімейного   вогнища, вона завжди була основою родини,   підтримуючи чоловіка, оберігаючи та виховуючи   дітей, дбаючи про їхній побут, здоров’я та життя. А   ще —   зверталася до вищих сил з проханням   захистити та вберегти сім’ю від лиха та   випробувань, просила щастя та добробуту для   власної родини.

 Однією з форм такого звернення були рушники,   вишиті народними майстринями. Сакральні   символи, зображені на полотні, були   індивідуальними для кожної родини і   віддзеркалювали її надії, мрії та сподівання. 

 Ще сто років тому такі унікальні рушники були   невід’ємною частиною кожної оселі українця. Вивчаючи ці полотна, можна простежити еволюцію світогляду та духовності наших предків, побачити, чим жила Україна 100-150 років тому. 

Саме тому старовинні українські рушники є одним з найбільш автентичних та достовірних джерел інформації про ті часи. І сьогодні вони отримали нове життя — сучасне, яскраве та стильне.

З них Майстерня «РушАрт» створює новітні сучасні українські символи та надає цьому вагомому символу України нового життя у вигляді рушартів. 

До Майстерні «РушАрт» старовинні полотна з прекрасними символічними візерунками надходять, здебільшого, у понівеченому стані. За кожним вишитим орнаментом стояла доля людини або історія всієї нації. Ці маленькі частинки минулого, що пронизані великою пам’яттю, могли просто загинути, адже через свій стан рушники не змогли стати частиною експозиції музею. Тому вони просто чекали свого часу в коморах.

Майстерня «РушАрт» вирішила взятися за реставрацію рушників та зробити з них сучасний український аксесуар для кожної оселі — стильний та модний. Так з’явився новий вид синкретичного мистецтва – рушарт. 

У центрі кожного рушарту знаходиться автентичний рушник з унікальним символічним візерунком, у якому закодоване послання давніх майстринь до вищих сил. Навколо рушника — нове дизайнерське паспарту. Різні текстильні матеріали підкреслюють композицію й колористику візерунку на рушниках. 

Такий сучасний рушарт може стати прикрасою будь-якої оселі, робочого кабінету, урочистої зали, як символ стилю та високого смаку їх господаря та активної проукраїнської позиції.

Рушарт є цілісною картиною. Він відкриває нову сторону рушника, розкриває його особливу естетичну привабливість, адже все багатство орнаменту стає видимим. Акцентуючи увагу на сакральних фрагментах старовинних рушників Майстерня «РушАрт» наблизила унікальний світ вишивки до кожного українця. Світ наших пращурів став доступним нащадкам.

У рушартах вишиті старі полотна не сприймаються як музейні речі. Вони схожі на сучасні витвори мистецтва. В них є задум, композиція, смислове наповнення, а ще багато різних цікавинок. Рушарт не повертає старий рушник, а дає йому друге життя.

В цьому могли пересвідчитися відвідувачі виставки рушартів «Рушник:РеінкарНація». Виставка з промовистою назвою вже відбулася у Музеї декоративного мистецтва у Києво-Печерській лаврі, у Верховній Раді України, у залах Замку-музею «Радомисль», у Художньому музеї в Чернівцях, була презентована як частина української культури на 50-й Асамблеї Ради ПАЧЕС. 

У планах Майстерні — представити рушарти в інших регіонах України та охопити територію від Заходу до Сходу, щоб показати українцям новітні символи, навколо яких може відбуватися єднання нації. Саме ця ідея і підкреслена у назві виставки. 

Здавалося б кожен з нас знайомий з рушником і навряд чи може здивуватися. Але гості експозиції рушартів були зачаровані красою та глибоким символізмом українського рушника. Адже у звичайному житті в нас майже ніколи не має можливості зазирнути і детально роздивитися кожен його сантиметр. Але на рушарт можна дивитися безкінечно, вивчаючи його, розгадуючи закодовані символи, милуючись його простотою та вишуканістю.

Світ рушника є мало пізнаним багатьма українцями, а тому він загадковий та цікавий. Більш детально роздивлятися рушарти нас спонукають спеціально підібрані до кожного з них авторські назви. В цих назвах зашифрована маленька незначна деталь, яка є на полотні, але не відразу впадає в око. Прочитати рушарти на виставці допомагають паспорти, що зроблені до кожного експоната з художньо-науковим описом візерунків та історичною цінністю залишених раритетів. 

На виставці рушарти подані по колекціях: «Дерево Роду», «Дорога Життя», «Весільні», «Птахи», «Геометрія», «Помилки», «Чистота», «Червоне та чорне», «Чорне та червоне», «Літня ніч», «Україна в війні». Остання колекція найбільше розкриває значення рушника як оберега. Жінки вишивали такі рушники на війну, щоб захистити життя воїнів: синів, братів, чоловіків. Сьогодні ця тема є особливо актуальною, вона об’єднує всю Україну, робить вагомими знаки, в які вірили наші пращури.

Вони вдало презентують українську культуру у Світі. Один з рушартів знаходиться у колекції подарунків від перших осіб держав у музеї Палацу миру Чон Джон Гун у м. Сеул (Південна Корея).

Майстерня «РушАрт» своїм проектом має на меті повернути, створити новий сучасний символ української нації, атрибут, який міг би замінити бездушні портрети високопосадовців на стінах чи банальні статуетки. Адже саме рушарт сьогодні є найбільш автентичним символом українства, який проніс дух нації через століття та відродився у новому обличчі.