Skip to main content
мистецтвознавець, заслужений працівник культури України
Виставка живопису А. Тартаковського під назвою «Культурологічне перехрестя»

Виставка живопису А. Тартаковського під назвою «Культурологічне перехрестя»

Одним із сучасних художників України, що часто подорожує з етюдником, фарбами та мольбертом, є заслужений художник України Анатолій Тартаковський. Він народився у Києві в творчий родині народного художника України І. Й. Тартаковського. Академічну освіту митець отримав у Київському державному художньому інституті (майстерня В. В. Шаталіна). У пошуках власного живописного стилю А. Тартаковський пройшов шлях само­вдосконалення через вдале поєднання досягнень різних мистецьких течій, виробивши свою характерну манеру письма.

В Українському фонді культури нещодавно відкрилася виставка живопису А. Тартаковського під назвою «Культурологічне перехрестя». До свого 60-річчя художник прийшов зрілим митцем, якому є що сказати людям. Представлені картини відтворюють географію його подорожей, передають своєрідне індивідуальне відчуття романтики далекого краю, розмаїття кольорів. Поглиблене філософське осмислення вдало озвучених мотивів передає духовний стан його картин, зазначив на відкритті виставки голова правління Українського фонду культури, Герой України Борис Олійник.

Його живописна палітра самобутня, яскрава, має особливу ауру впливу на почуття людини. Широкий діапазон кольорової гами розкриває темперамент майстра, який працює у своєрідній творчий манері, визначеній ним самим як «неоімпресіоністична». Художник повертає нас до втраченої радості спостереження натури, а його поглиблене філософське осмислення мотивів допомагає відчути духовний стан творення. Особливістю картин, створених безпосередньо з натури, стає активний чуттєвий відбиток феномену життя.

Шукаючи нові творчі імпульси, художник відкриває для себе цивілізації близьких і далеких країн і за допомогою живописної палітри показує у творах своєрідну самобутність міст світу, де живуть історія і культура. Тартаковський ділиться своїми роздумами про живопис, створює тематичні проекти, ставить завдання і вирішує їх. Він мандрівник і філософ, цікавий співбесідник, людина гострого гумору. Його мандри цілеспрямовані, сповнені фундаментальних знань про світові цивілізації, архітектурні пам’ятки, релігії та культурологічні особливості країн. Представлені пейзажі створені в Афінах, Парижі, Нью-Йорку, Амстердамі, Бангкоку, Римі, Венеції, Єрусалимі, Кракові та інших містах, представляючи глядачу свою інтерпретацію культурологічної панорами світу.

Тартаковський ділиться своїми роздумами про живопис, створює тематичні проекти, пробує себе на літературному поприщі, ставить завдання і вирішує їх. Але якими цікавими не були б далекі краєвиди, митець із особливим захопленням малює рідний Київ, сповнений надзвичайної історії, традицій і святинь, які виводять наше славне місто високої культури у рівну серед рівних столиць світу. Експозиція виставки стверджує наші патріотичні почуття через такі полотна як Києво-Печерська лавра, Володимирський собор, Андріївський узвіз, Видубицький монастир.

У своїх привітаннях, друзі-художники підкреслили самобутність творчої манери митця, який впевнено володіє кольорами, сміливо застосовує несподівані співвідношення, в яких розкривається динамічний темперамент митця. Серед виступаючих були і шанувальники творчості А. Тартаковського з дипломатичних представництв, творчих колективів, видавництв, митці з Національної спілки художників України.

Анатолій Тартаковський не тільки прославляє Україну на світовому рівні, про що свідчать його численні престижні виставки у провідних галереях світу, а й особисто зустрічається на високих рівнях (з папою Римським Павлом), отримує нагороду, яку щойно привезли з Празького Українського національного культурного центру. Голова Центру Максим Бринза розповів, що Тартаковський приєднується до спільноти відомих діячів мистецтв усього світу.
Тож приєднаємося до поздоровлень і здійснімо віртуальну подорож світом завдяки прекрасним пейзажам, в яких вирує історія.

akveduky_0009.jpg

 

andriyivskyy_0007.jpg

 

vesna_v_lavri_0005.jpg