Skip to main content
Виставка художника сучасності Олександра Охапкіна на Тарасовій горі

Виставка художника сучасності Олександра Охапкіна на Тарасовій горі

В переддень свята Покрови Пресвятої Богородиці, 10 жовтня 2014 р., до 200-річного ювілею Великого Кобзаря в Каневі, на Тарасовій горі, було відкрито виставку видатного художника сучасності Олександра Охапкіна. Його картини вражають проникливою глибиною і високою духовністю. Не можливо лишатися байдужим, перебуваючи в полоні їх чудодійного впливу. Художник виходить за канонічні рамки в безмежжя українського мелосу, черпаючи звідти духовну наповненість для релігійних сюжетів. Саме тому його полотна викликають трепетні відчуття чистоти і цноти, які в кожному передаються за Божим промислом по генетичному кодові з першоджерел зародження нашого родоводу.

По центру розміщено вражаючу уяву композицію, яка філософськи узагальнила земний поступ Великого Кобзаря. До виставкової зали завітало багато охочих доторкнутися серцем і душею до дивовижних полотен, на яких провідний митець-живописець, Олександр Охапкін, явив світові повноту гармонії власної душі. Дуже приємно відзначити, що всі працівники Національного музею, де перебувало дуже багато виставок різних відомих, талановитих художників, тепло і з захопленням сприйняли творчий доробок митця. Виставкова зала незримо сповнена благодатною енергією любові, яку випромінюють живописні полотна.

Урочистості розпочато освяченням виставкової зали та проповіддю, во славу Божу, отцем Сергієм. З його вуст благодать молитви розливалася поміж людей, які умиротворено спостерігали за чином служби, повторюючи за отцем знайомі слова Богослужіння. Генеральний директор Шевченківського Національного заповідника Василь Тулін виразив слова вдячності художнику за його життєстверджуючу творчу працю, яка відкриває для глядачів невичерпні джерела духовної насолоди. Саме такі виставки, зауважив директор, наповнюють життя музею благодатною силою любові українського народу. Від працівників музею, на святому місці, подарував Олександру Охапкіну «Кобзар» Тараса Шевченка.

Якраз цього дня в м. Каневі перебував представник з німецького міста-побратима Фірзен, 75-річний Фріц Маєс. Видатний діяч довгий час був віце-бургомістром м. Фірзен, а нині — депутат двох округів: Фірзен та землі Рейнвестфалія. Також Фріц Маєс, голова Спілки «Друзі Канева», організовує цілий ряд дієвих проектів спільно з активом канівчан, спільно з головою Канівської міської Ради Ігорем Ренькас та активом міста. Фріц Маєс зосередив увагу присутніх на тому, що німецький народ дуже стурбований подіями, які відбуваються на східних кордонах з Росією.

Відкриття цієї виставки ще раз стверджує наявність великих багатств українського народу, який прагне творити красу життя, захищаючи рідний край від зла. За багаторічну плідну співпрацю з допомоги м. Каневу та всій Україні, в 2010 році Фріц Маєс був нагороджений Орденом «Ярослава Мудрого» 5-го ступеня. Він досить часто приїздить до м. Канева, що свідчить про щире бажання сприяти розбудові духовної столиці України.

До слова запросили директора Канівського гуманітарного інституту Віктора Тихомира, який прийшов на відкриття виставки разом із колегами та студентами. Не приховуючи захоплення, виразив слова великої вдячності за запрошення на перегляд прекрасної експозиції, а також передав присутнім в залі глибокі враження від представлених полотен. Керівник навчального закладу запевнив, що студенти на разі ознайомляться з цими унікальними полотнами.

Художник Олександр Охапкін виразив слова вдячності за такий гостинний прийом. Він зауважив, що лише велика праця дає можливість досягти успіху в будь-якій справі. Мені доводиться працювати цілими днями по 12 годин на добу знаходжуся за мольбертом. Працюючи з дітьми, доводжу їм цінність українського мистецтва, спонукаючи підростаюче покоління до прагнення продовжувати розвиток національної ідеї у власній творчості. Видатний художник передав у дар музею полотно з зображенням народного Кобзаря, над яким височіє безсмертний дух Тараса Шевченка. А також портрет Тараса Шевченка, покритий рушником, який має свою історію.

Перед присутніми виступив радник голови Канівської міської адміністрації Микола Москалець, який також висловив вдячність за прекрасні мистецькі твори, виразивши думку про необхідність залучення громади міста, особливо молоді, для перегляду цієї виставки. Наголосивши, що виставка картин Олександра Охапкіна — конкретна цеглина, яка вибудовує життєстверджуючий, реальний Шевченків дім. Ведуча — енергійна, закохана в щоденну копітку справу старший науковий співробітник Тетяна Мацієвська. Конкретизуючи з великою шанобливістю і піднесенням подію і оголошуючи виступаючих, проводила відкриття виставки Олександра Охапкіна.

Зоя Ружин