Skip to main content
Виставка копій робіт видатного художника-живописця Олександра Ігоревича Охапкіна

Виставка копій робіт видатного художника-живописця Олександра Ігоревича Охапкіна

Декілька років в галереї Міжрегіональне вище про­фесійне училище зв’язку м. Києва експонується постійно діюча виставка копій робіт видатного художника-живописця Олександра Ігоревича Охапкіна. Визначний митець був неодноразово в навчальному закладі, представляючи свій творчий доробок учнівському та педагогічному колективам навчального закладу. Художні композиції майстра вражають своєю довершеністю та гармонійністю колірної гами. А зображені лики святих образів, красою та високою духовністю, яка випромінюється добротою та любов’ю до глядачів, сприяючи психологічній реабілітації від напруженого, цілеспрямованого до навчання робочого дня.

Цю виставку привезено до МВПУ зв’язку з Канева 17 листопада 2014 року. Відкриття пересувної унікальної колекції також було приурочено до ювілейної дати Великого Кобзаря. Весь учнівський колектив мав змогу ознайомитися з прекрасними експонатами. У картинній галереї училища зібралося багато учнів, курсантів, викладачів та майстрів.

Серед почесних гостей були: відомий мистецтвознавець, професор, богослов Дмитро Степовик, диригент, хормейстер, доктор філософії Тарас Миронюк, художник-скульптор Володимир Щур, член правління «Земляцтво Придніпров’я» Марія Ярко, колекціонер, художник Володимир Ященко. На відкриття завітала жінка-мироносиця, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Інна Андріяш-Місько, яка виконала молитву та духовні твори, прославляючі Бога та Божу Матір.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор училища Василь Петрович, який висловив слова вдячності художнику та гостям з приводу можливості відкриття цієї унікальної виставки.
Видатний мистецтвознавець Дмитро Степовик дуже високо оцінив нову колекцію ікон Олександра Охапкіна. Він зауважив, що творчий доробок Олександра —  визначний внесок в духовно-просвітницьке життя держави. Майстру вдалося поєднати в гармонійно цілісну площину духовне і національне. Його ікони беруть початок із першоджерел українського християнства. Оздоблення рослинними елементами, предметами домашнього вжитку, декоративно-прикладними зразками у вигляді вишиванок, рушників, пасхальних писанок та різдвяних прикрас взято художником з існуючої в побуті українського народу хатньої ікони. Олександру Охапкіну вдалось відчути духовну сутність цієї теми. Тож його ікони вражають глядачів своєю шляхетністю і майстерністю виконання, щирістю та красою.

На завершення культурно-просвітницької акції, Олександр Ігоревич сказав слова вдячності всім тим, хто сьогодні присутній на представленні експозиції його картин. Художник зауважив, що йому доводиться надзвичайно багато працювати над створенням нових полотен. І те, що його праця несе людям радість, — найвища винагорода художнику за творчість. По завершенні заходу молодь розглядала більш детальніше полотна іконописця, а директор училища Василь Сергі­йович Петрович запросив гостей на філіжанку кави.

Звісно, що виставка та особиста зустріч з художником не залишила байдужим підростаюче покоління. Курсанти щиро та правдиво висловили свої почуття від спілкування з високим мистецтвом:
Курсант МВПУ зв’язку м. Києва Кузьменко: «Не можу не поділяти думку, що справжнє мистецтво очевидне для всіх, а не тільки для знавців. Підтвердженням цьому послужили роботи олександрійського художника Олександра Охапкіна, який працює переважно у жанрі національного живопису. Чи такий існує? Завдяки Олександру Ігоревичу — так. Як сприймати його роботи, як ікони чи картини — особиста справа кожного. Однак, як свідчать мистецтвознавці, хатні ікони досить часто були духовним центром родини. Художники малювали святі образи, поряд з якими зображували колоски та квіти. Тож О. Охапкін відтворив у сьогоденні хатню ікону. Його ікони — сонячні, вони зігрівають душу».

Курсант МВПУ зв’язку м. Києва Заїць: «Як мені стало відомо у стародавні часи, до століття, ікони були світлими, не канонічними, а більш домашніми, близькими до народної творчості, подібно до того, якими постають ікони О. Охапкіна. Вони дуже одухотворенні, на них радісно дивитися.

Олександром Ігоревичем зроблено багато полотен з різними сюжетами. Картини художника виставлялися на багатьох виставках в Україні та за кордоном. Його твори зберігаються в музеях та приватних колекція України, Німеччини, Франції, Канади та багатьох інших країн. Написані ним ікони прикрашають церкви. Галерея з копіями робіт видатного художника, оформленими у достойних рамах, є в нашому училищі. Приємно бачити щоденно його картини — неповторні та красиві. Хотілося б подякувати не лише художнику за його творчість, а й мистецтвознавцю Романі Кобальчинській, яка показала Олександру Охапкіну перші хатні ікони, що і дало художнику поштовх до сьогоднішнього успіху».

Курсант МВПУ зв’язку м. Києва Ситник поділився враженнями, що після перегляду нових картин Олександра Охапкіна душа вибухнула емоціями захвату, який не завжди можна описати словами. Такі ж враження у нього викликають і копії робіт художника, які знаходяться в галереї нашого училища. Варто зауважити, що ці почуття з’являються щоразу під час перегляду картин. У моєму розумінні творчість Олександра Охапкіна — це і є мистецтво, яке підкорює кожного, незалежно від того, знається його споглядач на живописі чи ні. Особливо нині такі світлини актуальні, адже зображення Богоматері несе сильний смисловий характер. Богородиця — покровителька миру на землі.