Skip to main content
Гарі Хоффман у Києві

Гарі Хоффман у Києві

«Музика — могутнє джерело думки. Без музичного виховання неможливий повноцінний розумовий розвиток» 
В. Сухомлинський

УНаціональній філармонії України в рамках Міжнародного музичного фестивалю «Київська весна» 24 травня відбулася знаменна подія. На сцені Київського залу ім. М. В. Лисенка виступав один з найвидатніших віолончелістів світу — Гарі Хоффман.

Міжнародне визнання музикант отримав після перемоги на конкурсі ім. Ростроповича в Парижі.

Він є постійним солістом найвідоміших світових оркестрів, виступав у Чикаго, Лондоні, Монреалі, Торонто, Сан-Франциско та з національними симфонічними оркестрами.

Г. Хоффман регулярно співпрацював з такими відомими диригентами, як Андре Прівін, Шарль Дютуа, Мстислав Ростропович…

У Києві віолончельний «голос» Гарі Хоффмана був співзвучний з Академічним симфонічним оркестром Національної філармонії України (диригував Віталій 
Протасов).

У цей вечір були виконані твори чеського композитора Антоніна Дворжака. Музика надзвичайно хвилююча, чуттєва, чарівна. Маестро за допомогою віолончелі вів діалог з усіма учасниками музичного дійства.

Віолончель Гарі Хоффмана 1662 року випуску, майстра Ніколо Аматі, що раніше належала американському віолончелісту та педагогу Леонардо Роузу, своїми звуками зачаровувала, а віртуозність виконання зробила виступ музиканта пам’ятним для кожного присутнього.

У цей вечір в залі аншлаг. Було багато дітей, маленька дівчинка років 6 біля мене акомпанувала великому музиканту на вигаданому інструменті. Я пригадала, як у дитинстві навчалася грі на скрипці в Київській музичній школі №30 у педагога Р. Довженка. Ця Божественна насолода ніжно торкатися струн, відчувати чарівні звуки, окраси життя.

Після концерту не покидала думка про те, як мені пощастило народитися в сім’ї, де, за розповідями, прадід Максим Белицький грав на скрипці, моя улюблена бабуся Галя гарно співала українські пісні, тітка Тамара грає на скрипці, мама на фортепіано. Зараз, коли близькі люди зустрічаються у моєї мами Елеонори, то завжди звучить чарівна музика фортепіано Petrof та багатоголосі співи.

Здавна відомо, що мистецтво допомагає розвитку особистості. Ще з дитинства закладаються поняття моралі, духовності. Недарма античні філософи приділяли так багато уваги музичному мистецтву. Музика виявляє здатність кожної людини переживати складні почуття, дає людям моральні сили, виховує мужність, віру в життя, красу, збагачує почуття та інтелект.

Це фундамент, на якому стоїть суспільство.