Картопля. Головні чинники гарного врожаю

Картопля. Головні чинники гарного врожаю

Кінець серпня — початок вересня. Час збору врожаю картоплі. Картопля є смачним коренеплодом, який вирощують у всіх регіонах країни.

З відкриттям Америки ми дізналися про багато цінних культурних рослин, але найбільш цікавою стала картопля. «Земляні яблука», як її назвали першовідкривачі, що поширилися по всьому світу, стали їжею бідних і багатих. Картопля цінується як найважливіше джерело крохмалю і частково білка, багатьох вітамінів — аскорбінової кислоти, тіаміну, рибофлавіну й інших. Вітаміну С в картоплі міститься до 30 мг (в 100 г).

У бульбах з жовтою м’якоттю чимало жиру і каротину — провітаміну А, що сприяє піднесенню сил і поліпшенню зору. У зимові місяці і до самої весни в бульбах, на відміну від овочів і фруктів, зберігається до 70% накопиченого вітаміну С.

У всьому світі проблема боротьби з ожирінням є актуальною. Серед усіх продуктів з великим вмістом вуглеводів картопля найменше сприяє збільшенню ваги. Тому її можна включати в раціон у значних кількостях. Кожен американець щорічно з’їдає в середньому 50 кг картоплі. В Західній Європі та Америці картоплі споживають у кілька разів більше, ніж хліба. Лише в Україні хліб переважає над іншими продуктами, і картоплею, хоча собівартість картоплі при вирощуванні нижче, ніж хлібних культур.

Друге місце картоплі в харчуванні українців пов’язане не тільки з традицією, а й з низькими щорічними врожаями. На жаль, городники і фермери ще не навчилися отримувати навіть середній урожай.

У багатьох він ледь покриває витрати на посадку та вирощування. У західних країнах продуктивність в 3—4 рази вище.

Уже 20 років головним джерелом картоплі в Україні є присадибні господарства і дачні городи, що дають більше 80% всього валового збору. І ця продукція є в екологічному відношенні найбільш чистою. Умови для цього в усіх грунтово-кліматичних зонах нашої країни є. Лише потрібно опанувати знання біології цієї культури, особливостями агротехніки її обробітку і вибрати найбільш врожайні сорти.

Якісне насіння картоплі — основа гарного врожаю. Головним чинником гарного врожаю картоплі є насіння, що використовується при його посадці. І починати заготовлювати насіння потрібно ще восени під час збирання врожаю. Чому саме восени? Осінь для відбору насіннєвої картоплі є найбільш вдалим періодом. Посадковий матеріал картоплі слід брати з кущів, які дали найкращий урожай. Розмір бульб для посадкового матеріалу повинен бути не менше 4—5 сантиметрів.

Помічено, що чим більші будуть картоплини, тим раніше дозріє і врожайність з кожного окремого куща буде вище.

Проводити підготовку відібраного з осені насіннєвого матеріалу починають у березневі дні.. Восени потрібно придбати цінні врожайні сорти — хоча б по кілька бульб. Садівники для отримання бажаного посадкового матеріалу звичайно розмножують їх протягом кількох років. Прискорити цей процес можна розрізом бульб навпіл. Різати потрібно так, щоб половинки мали приблизно рівне число вічок. Городникові потрібно знати, що в кожному вічку знаходиться по 3—4 бруньки. Поступово можна змусити рости більшу їх частину і, таким чином, з однієї бульби в перший же рік отримати 25—30 рослин, а з кожного з них — по 8—12 бульб, тобто всього до 300.

Основні фактори, що визначають високу продуктивність картоплі:

• правильний вибір сортів та використання здорових;
• спеціальна передпосадкова підготовка посадкового матеріалу;
• підбір легких за механічним складом і родючих грунтів;
• оптимальні терміни і глибина посадки;
• підбір добрив і правильний догляд за рослинами.

Відомо безліч сортів картоплі, придатних для обробітку в українських умовах. Почнемо з імпортних — французькі й німецькі: Деліс, Ред Сонні (готові в середині липня), Рів’єра (Голландія), червоні — Сімплі Ред, Естел. Дуже врожайні (1:30) — Панянка, Ажур, а також найсмачніші Форсаж, Красуня, Чернігівський сувенір — картопля чернігівських селекціонерів.
Відповідно до проведених випробувань, найбільш врожайними в нашій зоні також є сорти: Ідеал, Адретта, Гранат, Сайту, Хілт, Бурштиновий, Шпекула, Гатчинський, Фреска і деякі інші.
Серед врожайних сортів високими смаковими якостями виділяються: Синьоока, Ромашка, Світанок.

За раннім строком формування бульб кращими вважаються Кварта, Джесіка (голландський сорт), Пріекульский ранній.

За господарським призначенням розрізняють сорти:

• раціональне застосування
• столові — з гарним смаком, бульби повинні мати рівну форму і неглибокі вічка;
• технічні — з підвищеним вмістом крохмалю (більше 20%) — в основному сорти середньопізні та пізні;
• кормові — з високим вмістом білка (2% і вище);
• універсальні — з гарним смаком, правильною формою бульб, високоврожайні. В основному це сорти середньостиглі та середньопізні.

За скоростиглістю сорти картоплі поділяють на:

• надранні, ранні (формування врожаю товарних бульб починає відбуватися через 60 днів після посадки), період вегетації 95 днів;
• середньоранні (відповідно 80 днів), період вегетації 110 днів;
• середньостиглі (90 днів), період вегетації 125 днів;
• середньопізні (110 днів), період вегетації 140 днів;
• пізньостиглі (120 днів), період вегетації 140 днів.

До надранніх сортів відносяться Аріель, Рів’єра, Мінерва, Ероу, Белла Роса, Ароза, Базис, Бонус, Д’ Моллі, Вінета, Джаерла, Делікат, Діана, Рум’яна.
Ранні: Зелений гай, Жиран, Кобза, Повінь, Латона, Куба, Довіра (Мальва), Доброчин, Надійна, Дубравка, Оберіг, Опал, Романо, Рампель, Чернігівський сувенір, Щедрик, Фортуна, Явір.
Середньоранні: Ред леді, Гала, Багряна, Вернісаж, Глазурна, Зоряна, Лаура, Забава, Звіздаль, Завія, Палітра, Дезіре, Рокко, Сіверянка, Скарб, Тайфун, Слов’янка.
Середньостиглі сорти: Калинівська, Поліське джерело, Моцарт.
І середньопізні: Червона рута, Фінка, Удай, Лорд.
 

Поради що до великих урожаїв

  • Але перш ніж отримати великий урожай, необхідно витратити чимало часу і сил на те, щоб підібрати насіннєвий матеріал та посадити картоплю.
  • Кращим грунтом для вирощування картоплі вважаються легкі і середні суглинки; окультурені і удобрені дерново-підзолисті і сірі лісові грунти, а також осушені торфовища.
  • Відібрані на посадку бульби насіннєвої картоплі необхідно озеленювати у світлому місці (під різними навісами, в тіні дерев) для того, щоб усередині бульби утворилася отрута солонін, що дозволяє бульбі довше зберегтися. При цьому потрібно уникати потрапляння на бульби прямого сонячного світла. І робиться це восени після збору урожаю.
  • У першу чергу приділіть увагу вибору місця під посадку картоплі. Найпоширенішою помилкою біль­шості дачників є те, що картопля садиться багато років поспіль на одних і тих же грядках. Але ж ми всі знаємо, що місце періодично потрібно міняти.
  • При цьому для отримання хорошого врожаю необхідно також удобрювати грунт. Якщо земля містить дуже незначну кількість піску, то картопля буде рости погано. У такому випадку, землю потрібно спеціально розпушувати піском для того, щоб забезпечити надходження кисню до бульб.
  • Найбільш підходящим періодом для посадки картоплі є приблизно той час, коли на березах починає розпускатися листя.
  • А відбирати необхідно ще восени з найпотужніших кущів, помічених заздалегідь кілочками. Якщо ви прислухаєтеся до даної поради й будете відбирати для посадки не кращі бульби, а саме бульби кращих рослин, то довгі роки вам не знадобиться купувати насіннєву картоплю, при цьому врожай буде залишатися стабільним. Якщо ж врожайність з часом стає гірше, то потрібно купувати новий посадковий матеріал. Оновлювати насіннєву картоплю рекомендується хоча б частково раз на п’ять років.
  • Не слід вирощувати один і той же сорт картоплі більше 3—4 років або необхідно через цей проміжок часу оновлювати весь посадковий матеріал. Найкраще вирощувати 2 ранніх сорти, 2 — середніх і 2 пізніх. Тоді можна зібрати зі 100 кг 2 тонни.

 

Ведуча рубрики Людмила Рукасова