Яблука: користь для здоров'я та кулінарії
Серпень (він «жнивець») — медовий місяць, пахне яблуками, грушами, дозрілим зерном. Днем стоїть неймовірна спека, промені сонця нещадно випалюють все навколо, а з настанням вечора на плечі вже опускається мерзлякувата прохолода.
У серпні відмічаються два Спаси — Медовий Спас (Маковія), 14-го, та Яблучний Спас, 19-го. Серпень багатий на яблука. Смачні і корисні ці фрукти. У яблуках є вітаміни і корисні речовини, які потрібні нашому організмові. Існує така приказка: «Їж по яблуку щодня і забудь про лікаря».
Уже на порозі осінь, дозріває дуже багато наших «рідних яблук». Звичайно, вони не такі гарні, як імпортні, зате корисні, і черв’ячок у поганому плоді не живе.
• Яблука чудово зміцнюють нашу імунну систему.
• Це джерело вітамінів А, С, В, пектинів, а ще корисних мікроелементів: магнію, заліза, калію, марганцю.
• Яблука регулюють рівень цукру в нашій крові.
• Знижують рівень холестерину.
• Яблука — це прекрасний засіб як при анемії, так і для профілактики анемії.
• Корисні яблука для серця, знижують ризик розвитку серцевих захворювань.
• Яблука містять багато клітковини, тому корисні для роботи шлунково-кишкового тракту.
• Яблука покращують обмінні процеси, які відбуваються в організмі.
• Яблука корисні при запорах.
• Вони покращують роботу печінки і жовчного міхура.
• Покращують виділення жовчі.
• Мають легкий сечогінний ефект.
• Допомагають при опіках.
• Корисні для нашої краси і нашого здоров'я.
Яблука: протипоказання
• Протипоказані яблука в період загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.
• При алергії або індивідуальній непереносимості яблук.
• При захворюваннях кишківника, які супроводжуються здуттям живота.
В принципі особливих протипоказань до вживання яблук немає. Але все добре в міру. Ваш організм вам підкаже, скільки їх з’їсти, головне — потрібно вміти до нього прислухатися.
Звичайно найкраще вживати в їжу яблука зі шкіркою, адже в ній не менше корисних речовин і вітамінів, ніж у самій м'якоті яблука. Але шкірку імпортних яблук треба очищати. Дуже часто її покривають воском, щоб не псувалися при транспортуванні і краще зберігалися. І не завжди яблуко можна вимити гарячою водою. Так що шкірку найкраще очищати. А якщо чесно, краще яблука їсти зі свого саду або купувати у бабусь на ринку. Нехай вони будуть і не сильно красиві, найголовніше, щоб яблука були без гнилі і темних кружечків.
Яблуко пригодиться не тільки на десерт.
А і в господарстві …зберігає свіжість
Якщо хочете, щоб випічка як можна довше залишалася свіжою, покладіть в пакет з хлібом або булочками пару невеликих яблук — вони допоможуть зберегти вологу у виробах з борошна, ті довго не зачерствіють.
…для скорішого дозрівання помідорів
Пояснити цей феномен важко, але якщо в пакет із зеленими помідорами покласти кілька яблук, то через 3—4 дні томати дозріють.
…пересол
Велика кількість пектину і клітковини, що вміщують яблука, дозволяє їм вбирати сіль. Якщо ви пересолили їжу, покладіть у неї 4—5 шматочків яблука. Через 10 хвилин викиньте.
…декоративні підсвічники з яблук
Виберіть кілька яблук однакового розміру, виріжте серединку і вставте туди свічки.
…замість зубної пасти
Ще в 1960-х американське об’єднання стоматологів зробило сенсаційну заяву — яблука можуть замінити зубну щітку. При з’їданні яблука 97 відсотків бактерій в ротовій порожнині вбиваються.
...для заживлення ран
Змішати по 100 г тертого яблука та вершкового масла. Застосовувати 1—2 рази на день. Мілкі подряпини заживають відразу.
…легке послаблююче
Так діють яблука, проварені з молоком. У 1 стакан молока і ½ стакана води додати 2 яблука і варити їх 5—7 хв. Вживати до сніданку.
…яблука при сухому кашлі
Навіть застарілий кашель можна вилікувати сумішшю з яблук, цибулі, меду. Натерти сирі яблука і цибулю в рівних порціях, додати стільки ж меду і вживати по 1 ст. ложці 3 рази на день.
…при авітамінозі, при занепаді сил, при зниженому імунітеті
рекомендується щодня випивати по склянці яблучного соку, можна яблучний сік 1:1 розбавити морквяним соком, теж дуже смачно і корисно.
…при опіках
якщо обкласти часточками яблук місце опіку, то проходить біль, а також почервоніння.
Корисно їсти яблука як в свіжому, так і в печеному вигляді. Печені виводять токсини і шлаки з нашого організму.
…широко використовують яблука і в кулінарії
З них готують компот, варення, повидло, желе. Їх використовують у якості начинки для пиріжків і пирогів.
Їжте яблука на здоров’я. Перед тим, як з’їсти яблуко на порожній шлунок, якщо кислотність підвищена, з’їжте хоча б невеликий шматочок хлібця або печива — рекомендують гастроентерологи.
Ведуча рубрики Людмила Рукасова