Skip to main content
Як фотографують їжу? Секрети фуд стилістів

Як фотографують їжу? Секрети фуд стилістів

Рекламні фотографії їжі виглядають смачно та привабливо. У цьому за великим рахунком заслуга фуд-стиліста, який готує її для зйомки.

За красивими фотографіями їжі стоять стилісти, які ніби обдурюють глядача. Вони видають помаду за полуницю, а молочні коктейлі роблять із картопляного пюре. Але не треба вважати фуд-стилістів шахраями та брехунами. Вони чесні трудівники у бізнесі імпровізації.

Фотосесії їжі тривають у середньому по 10 годин. Протягом цього часу фуд-стиліст завжди напоготові, щоб вирішити будь-яку проблему. Що робити, коли у студії немає білого грецького соусу дзадзікі? Значить його потрібно зробити з майонезу або збитих вершків із холодильника. Клієнт хоче, щоб шкіра курки була «трохи червонішою»? На допомогу прийде харчовий барвник.

«Коди йде зйомка, ви не можете зупинитися і сказати: Гей, тьху, я забув про це, — каже Денис Стілман, фуд-стиліст, який працює в цьому бізнесі 26 років, — Ви повинні переконатися, що принесли достатньо матеріалів, щоб передбачити будь-яку ситуацію на зйомці, а потім спитати себе, що ще може піти не так?»

Але не вся їжа фальшива. Наприклад, коли фотографували морозиво Breyers використовували реальне морозиво, а коли знімали збитий крем, який лежить зверху морозива, то він уже міг бути зроблений з чого завгодно, головне, щоб виглядав смачно.

Будь то зйомка телевізійної реклами або зйомка для друкованих матеріалів, ціль фуд-стиліста — підкреслити природну красу продуктів.

«Я начебто візажиста для їжі, — каже Шарлотта Омніз, стиліст із Нью Йорка, — Коли ви дивитеся на дефіле моделей подіуму, ви розумієте, що в реальності вони не такі. Вам вони подобаються після того, як накладуть макіяж»

Якщо ви хочете, щоб ваші фотографії в інстаграм були схожі на картинки з обкладинок гастрономічних журналів, вам знадобиться добірка деяких професійних порад. Шість фуд-стилістів діляться своїми секретами того, як зробити звичайні страви готовими для зйомки крупним планом.

 

Енчілада (мексиканські млинці): картопляне пюре надає обсягу

 

Енчілада (мексиканські млинці):


Додайте картопляного пюре для того, щоб енчілада виглядали смачно. Фото: Рік Гайл, фуд стиліст Кім Крейця. 

 Мексиканська їжа не є найбільш фотогенічною. Ніхто не знає це краще Кім Крейца, фуд-стиліста з Фенікса, фахівця з південно-західної кухні США. «Енчілада під соусом з розтертих бобів не дуже привабливо виглядає. Вам треба їх якось перетворити, але в той же час залишити їжею».

Для надання енчіладу об'ємного виду (як на картинці), вона начинила їх швидкорозчинним картопляним пюре, одним із найпоширеніших помічників стиліста. Його використовують через швидкість приготування та простоту надання обсягу. Потім Крейця додала м'яса та овочів у кінці ролів, там де коржі розкриті. На завершення, вона використовувала теплову гармату, щоб ідеально розплавити сир зверху.

 

Тако: косметичні тампони тримають стулки відкритими
 

Тако: косметичні тампони, клей та мастило.


Тако: косметичні тампони, клей та мастило. Фото Рік Гейл, фуд стиліст Кім Крейця. 
 

Насправді тако — це лише смачне місиво. Для того щоб змусити їх виглядає при фотозйомці, Крейця склеїла два коржики разом, помістила між ними косметичні тампони, щоб стулки не закривалися, замаскувавши зверху м'ясом. Щоб зробити шматочки м'яса темними та апетитними, вона пофарбувала їх коричневим соусом (вода+харчові барвники).

Далі, Крейца побризкала наповнення мастилом WD-40, своєю секретною зброєю, що змушує блищати мексиканську їжу. Стілман використовує червоний перець замість нарізаних кубиками помідорів, щоб отримати більш яскраві кольори і поливає кукурудзяним сиропом боби, щоб вони виглядали вологими і свіжими.

 

Кукурудзяні пластівці: засоби догляду за волоссям виходять ідеальним «молоком»

 

Ви віддаєте перевагу розкислим пластівцям або з лосьйоном для волосся?


Ви віддаєте перевагу розкислим пластівцям або з лосьйоном для волосся? Фото Кріс Елінчев у Small Pond Productions, фуд-стиліст Тамара Кауфман. 
 

Це напевно зіпсує вам апетит, але ви повинні знати, що молоко на фото пластівців зазвичай підроблене. Справжнє молоко швидко робить пластівці розкислими, тож фуд-стилісти знайшли альтернативу. На цьому фото Тамара Кауфман із Вісконсіна (США) використовувала білий крем для чоловічого волосся з густотою як у сонцезахисного лосьйону. Крейцю віддає перевагу старомодному методу — білому клею, який виглядає на фотографіях по-справжньому.

Якщо професіонали і використовують справжнє молоко, то лише у невеликій кількості. За словами Міхеля Рабіна, фуд-стиліста з Торонто, ви можете покласти гарні пластівці в миску з безбарвним кулінарним жиром і покрити тонким шаром молока. Кулінарний жир не пропускає рідину і виглядає ніби вся миска наповнена великою кількістю пластівців. Пластівці залишаться сухими довгий час.

 

Кава: розбавлений соєвий соус і желатин виглядають красиво

 

Кава: розбавлений соєвий соус і желатин виглядають красиво


Щоб отримати плавні розлучення на каву, використовуйте воду та желатин. Фото Без Галтон, обробка Даніель Хулбурт, фуд-стиліст Шарлотта Омніз. 

З чорною кавою складно працювати через жирний блиск. У латті та капучино пінка швидко випаровується. Для цього фото Омніз використовувала соєвий соус, воду та желатин для надання кави плавних переходів. У крайньому випадку Рабін використовує розведений соєвий соус, а одного разу для реклами популярного канадського бренду навіть імпровізував із кремом та коричневим соусом.

"Коли я бачу рекламу з фотографією над якою я працював, я думаю "Дуже смішно, тому що це не кава"". Кауфман віддає перевагу реальним продуктам там, де це можливо, але піпеткою додає крапельки мильної води по периметру для того, щоб зобразити свіжу пінку. Стилісти кажуть, що піну часто одержують із мильного розчину.

 

Індичка: вона може бути сирою в середині, але зовні шкіра виглядає апетитною
 

Індичка: вона може бути сирою в середині,


Недоварна індичка часто фігурує у рекламі. Фото Маршал Трой, стиліст Грес Кнот, фуд-стиліст Шарлотта Омніз. 
 

Кожен кухар знає, що птах дуже важко зробити хрустким зовні і соковитою всередині. На щастя, фуд-стилісти концентруються лише на естетиці зовнішнього вигляду — вони її ніколи не готують до кінця. «Важливо не пересмажити її, щоб шкіра виглядала вологою, пухкою та соковитою, — каже Омніз, — це візуальні сигнали, які викликають у вас слинки, коли ви тільки побачите їх».

Браян Престон-Кемпбел, фуд-стиліст з Нью-Йорка, каже що часто смажить п'ять або шість індичок по кілька годин кожну щоб вийшла «ідеальна птах-герой». «Вона все ще сира та всередині кров. Фотографують своєрідний несмачно-сирий продукт».

На цьому знімку Омніз пришпилила шкіру індички, щоб вона не порвалася в духовці. Вона набила птаха вологими паперовими рушниками, щоб вони випускали пару і не дозволяли страві затвердіти. Для того щоб отримати такий коричневий, блискучий вигляд, вона натерла індичку сумішшю води, соєвого соусу та засоби для миття посуду.

Морозиво або крем: кулінарний жир, кукурудзяний сироп та глазур


Морозиво або крем: кулінарний жир, кукурудзяний сироп та глазур


Глазур плюс цукрова пудра роблять морозиво, яке чудово виглядає. Фото Без Галтон, обробка Ашлі Грей, фуд-стиліст Шарлотта Омніз.

 

Якби морозиво було моделлю, то стало б примадонною. Десерту важко надати форму і якщо ви стилізуєте його не в морозильній камері, воно швидко тане. Щоб уникнути головного болю, експерти часто замінюють його на інші інгредієнти. Щоб створити «морозиво» зліва, Омніз змішала глазур із цукровою пудрою (ріжок справа справжній), але найпоширенішим рецептом бутафорського морозива є кулінарний жир, цукрова пудра та кукурудзяний сироп.

Для інших молочних десертів стиліст має багато хаків. Для зображення серйозної порції збитого крему Омніз використовує сухе молоко. Кауфман віддає перевагу піні для гоління, але попереджає: «Жінці, яка помилково спробувала цей виріб, не сподобався його смак». Для молочних коктейлів Стиливан використовує сметану, бо вона густа і її можна закрутити по спіралі.

 

Напої: холодна склянка? Це напилення дезодоранту.



 

 

Напої: холодна склянка? Це напилення дезодоранту.



Якщо вашому напою не вистачає правильного блиску, просто попорскуйте його дезодорантом. Фото Аламі


Для коктейлів Омніз змішує харчові барвники у воді, такий же прийом використовує Кауфман для того, щоб отримати "шардоні" з соєвого соєвого розбавленого соусу. Насправді, сама рідина тут другорядна. «Найважливіша частина коктейлю – візуальні підказки, – каже Омніз, – такі як лід, бульбашки та піна. Вони надають напою вигляду освіжаючого».

Для холодних коктейлів, таких як Маргарита та Дайкірі, профі беруть порошок льоду, шматочки желатину, які виглядають як суміш товченого льоду з рідиною. Вони також використовують пластикові або акрилові кубики "льоду", які не тануть під впливом тепла освітлювачів, а також вазелін для обідка Маргарити.

Щоб створити іній, Стілман покриває кухоль дезодорантом-розпилювачем та сумішшю Scotchguard з гліцерином, надаючи безалкогольним напоям холодного вигляду з крапельками конденсації. "Яким би нудним це все виглядало не зроби я так, - каже Стілман, - таким чином ви можете підібрати необхідний рівень вологості склянки".

 

Джерело: www.theguardian.com