Skip to main content
Японські та українські лікувальні гриби

Японські та українські лікувальні гриби

Природа створила все, щоб людина жила довго і не хворіла. А людина в таблетках і мікстурах намагається повторити те, що давно вже існує… в природі. Фунготерапія — наука лікування грибами.

                                                             Рейши

Цей гриб в Японії називають «імператор Дра­кон» або «гриб довголіття». У кра­їнах Сходу ці гриби шанувались як прояв особливої прихильності Богів до людей, дарування їм довголіття, мудрості, щастя і гармонії життя. Росли рейши на дикій сливі, їх збирали і доставляли імператорові. Знають їх на Сході 3 тисячі років.

Відрізняється оригінальною зовнішністю. Чудо природи. По формі нагадує слід ступні Будди. Тканина гриба світло-руда або кольору коричневої замші, має якість тверднути. Нижня частина шляпки прикрашена світлими порами, ніжка кольору гіркого шоколаду — гірка, до 2 см завширшки і до 10 — заввишки. Спори проростають на визначеному дереві, у визначеній місцевості, при визначеній температурі. Тільки 1972 року японський фермер виростив гриби в умовах ферми.

Рейши має лікувальні властивості. Лікує хронічну втомлювані­сть — виробляє в організмі ендорфин — «гормон щастя». Має протиопухолеву дію, приглушує тривожний стан, лікує серцево-судинні хвороби, алергічні захворювання.

Буддійські монахи для особливих медитацій забиралися у важкодоступні місця, щоб знайти ці гриби і відчути від них позитивну енергію. Рейши можна тримати в домі — уявіть, смуглий красень рейши в горщику.

                                                             Шиїтаке

Гриб Будди, який спить. Японські монахи вирощували ці гриби на особливих колодках кастанопсіса — дерева «шиї», підтримуючи необхідну температуру і вологу. Потім стукали по них, щоб розбудити міцелій і Будду, що спить. А вже Будда вкладе в гриби цілющі речовини. Люди в Китаї та Японії знають і споживають їх 2 тисячі років. Це король грибів.

Шиїтаке містить найцінніший полісахарид лентинан, який не тільки затримує ріст пухлин, але і знищує онкоклітини. Злий ворог ракових. А також містить леткі противірусні сполуки. Виводить холестерин, нормалізує тиск, знижує цукор в крові, заживляє виразки шлунка, очищує печінку.

Це перші гриби, які людина навчилася вирощувати, а не збирати, — смачні шиїтаке для імператорського столу — невеличкі темно-коричневі гриби з круглою, загорнутою всередину шляпкою. Найкорисніший вид, коли на шляпках візерунок в тріщинках, виведений американцями в ХХ ст. У Китаї готують стародавнє блюдо «Захват Будди». В шиїтаке додають паростки бамбука, пупянки лілії, горіх гінгко та ще 10 екзотичних інгредієнтів. Кажуть, дуже смачно.

                                                            Лисички

З корисними властивостями лисичок мало хто знайомий, хоча споживати їх ми любимо. Збираючи різні гриби, люди помітили, що лисички залишаються недоторканими хробаками і комахами через згубний вплив на них. Тому екстракт цих грибів стали широко використовувати при гельмінтозі. До складу лисичок входять ергостерол і церевістерол, які сповільнюють розвиток онкологічних і аутоімунних захворювань. Важливим є хітозанвін, що прискорює процес загоєння ран, має виражений антимікробний ефект. Вживається при погіршенні зору.

Ось такі вони — відомі і невідомі, японські і українські гриби.

Людмила Рукасова