Вирощуємо картоплю для діабетиків

Вирощуємо картоплю для діабетиків

14 листопада щорічно відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом

Цукровий діабет на сьогодні — одне з найпоширеніших захворювань. Жодне захворювання не залежить такою мірою від дієти, як діабет. Для того, щоб ефективно боротися з хворобою, харчування діабетика повинно бути ретельно збалансованим і регулярним (не менше 3 разів на день). Причому дієта людей з діабетом 1 і 2-го типу відрізняється. У першому має бути калорійною, у другому — навпаки. Відмінність пов’язана з різницею в небезпеці, що загрожує власникам цих типів.

Харчових продуктів, що містять вуглеводи, в разі діабету бажано уникати. Тому в раціон діабетиків входить багато овочів, зокрема й картопля. В картоплі вміст вуглеводів у формі крохмалю досягає 20%, а ось корисної клітковини, навпаки, дуже мала кількість — до 1%. Тому в цього овоча високий глікемічний коефіцієнт. Але повністю виключати з раціону вуглеводи (макарони, картоплю, хліб) не потрібно. Це може викликати «перепади» в обміні речовин, а на зниженні цукру ніяк не позначиться. Потрібно вибрати і посадити такі сорти картоплі, в яких мінімальна кількість крохмалю.

Користь картоплі

Картопля є одним з основних овочів, який присутній в раціоні здорової людини. Бульби цієї рослини самі досить корисні і важливі, адже в їх складі є вітаміни С, РР, В і Е, D, а ще фосфор і залізо, калій. Останні наукові дослідження стверджують, що часте вживання картоплі в їжу майже на 20% збільшує ймовірність розвитку діабету 2-го типу. У ній багато полісахаридів, через які фахівці не рекомендують людям, що захворіли діабетом, вживати за день більше 250 грамів цього овоча.

Лікарі радять уживати в їжу відварену картоплю, ще краще приготувати її в «мундирі». Не слід їсти багато картоплі в смаженому і товченому вигляді, краще печену. Тільки дуже в незначній кількості можна їсти смажену картоплю і чіпси, приготовані на рослинній олії. Повністю треба виключити з раціону харчування людей з цукровим діабетом картоплю, приготовану на тваринному жирі, якщо використовується мас­ло, а не вода. Пюре підвищує рівень цукру так само, як пепсі-кола.

Вуглеводи поділяють на прості і складні (полісахариди). Перші легко засвоюються і майже відразу після потрапляння в шлунок підвищують в крові цукор. Другі всмоктуються повільно, а деякі з них і взагалі не засвоюються організмом людини. Самим засвоюваним полісахаридом на сьогодні вважається крохмаль. Він міститься не тільки в картоплі, але в кукурудзі і злаках. Надмірне вживання цих продуктів є причиною збільшення жирових запасів в організмі.

Щоб не було ожиріння, в день діабетикам можна вживати 1200—1500 ккал вуглеводів.

Вміст в продуктах — 100 ккал

Продукти із крохмалем

Картопля варена — 2 штуки середні
Картопляне пюре — 1 чашка
Кукурудза — 1 середня
Квасоля (готова) — 0,5 чашки
Зелений горошок (свіжий) — 1,5 чашки
Крупи (каші) — 4 ложки з верхом
Макаронні вироби — 4—5 ложок
Кукурудзяні пластівці — 1 чашка
Хліб чорний (житній) — 2 шматки

Хворим на діабет картоплю перед вживанням краще вимочувати. Це допоможе скоротити кількість крохмалю в овочі. Вимочування бульби також сприяє більш легкому переварюванню, при цьому шлунок не буде «викидати» гормони, що підвищують рівень глюкози. Очищені і ретельно промиті бульби поміщають на всю ніч у каструлю з холодною водою. За цей час продукт позбудеться великої кількості крохмалю й інших шкідливих для організму діабетика речовин. На наступний день овочі можна відварити або приготувати на пару.

В одній печеній картоплі міс­ти­ться всього 145 калорій. Запечені бульби також рекомендується включити в раціон для профілактики серцево-судинних захворювань. Проте найкраще вживати молоді бульби у вареному вигляді. У маленькій порції такої страви міс­ти­ться близько 114 калорій. Їх вплив на рівень глюкози рівноцінний впливу фруктових соків без цукру або висівкового хліба. При виборі бульб на ринку найкраще звертати увагу на дрібну молоду картоплю першого врожаю. Незважаючи на «непрезентабельний» вигляд, в ній міститься маса корисних речовин. Вона насичена біофлавоноїдами, які зміцнюють стінки кровоносних судин, а також вітамінами С, В і РР. Чим молодше бульби, тим більше вони містять мікроелементів (цинк, залізо, кальцій, магній і т. д.).

У США спеціально виведена картопля для діабетиків. Учені з університету Флориди створили картоплю, в якій міститься на 30% менше вуглеводів, ніж у звичайній (13 г замість звичайних 19 г). Метою творців нового сорту картоплі було задоволення потреб американських споживачів. Передбачається новий сорт картоплі, вирощений для людей, що хворіють на діабет. Нова картопля володіє ще такими корисними якостями — вона визріває за 65—75 днів.

Тому, якщо у вас є земля, можна самому вирощувати сорти картоплі з низьким вмістом крохмалю і вживати без вимочування. Це елітні сорти картоплі української, польської, голландської та німецької селекції. Зазвичай, ця картопля довго вариться.

Перерахування в порядку збільшення вмісту крохмалю

Іван-да-Мар’я (П’яниця, Червона Шапочка) — 8—14%
Невська, Санте — 11%
Святкова — 12%
Колетта, Вінетта, Серпанок, Розара — до 13%
Альвара, Забава — до 14%
Синьоочка, Ред Скарлетт — 15%
Пікассо — 18%.
 
Іван-да-Мар’я — один із найкращих, за смаковими якостями, сортів картоплі на південному сході України. Він досі є найдорожчим на базарах. Половина бульби рожева, друга — біла, перехід кольорів нерівний, очки середні, м’якуш білий, смачний. Врожайна. Сорт середньопізній, а вегетаційний період складає 115—120 днів.

Невський — середньоранній сорт картоплі (період вегетації 80—90 днів). Характеризується високим вмістом вітаміну С. Маса товарної бульби 90—130 грамів. При варінні не розсипається. Не рекомендується використовувати для смаження і пюре, краще для приготування супів і салатів. За врожайністю наближається до кращих голландських сортів. Овальна, зі світло-жовтим кольором шкірки, кремовим м’якушем, очки — мілкі, рожеві.

Санте. Бульба і м’якуш мають світло-жовте забарвлення, поверхня гладка, без шорсткостей. Сорт «Санте» є середньораннім, термін достигання бульб від моменту появи сходів становить 80—90 днів.

Святкова (ранній сорт). Бульби за формою овальні, трохи продовгуваті. Білі, з жовтуватим м’якушем, високоврожайний, дає 2 врожаї в сезон, виведений Інститутом картоплярства України. Період вегетації 40 днів.

Колетта — надранній сорт німецької селекційної фірми «Європлант». Строк дозрівання 60—70 днів, придатний для вирощування 2 врожаїв за сезон. Сорт картоплі Колетта стійкий до багатьох захворювань, в тому числі і до нематоди, формує бульби на ранніх строках вегетації. Дуже красиві продовгуваті картоплини.

Вінетта — ранньостиглий високоврожайний сорт картоплі німецької селекції. Дуже поширений у Європі, особливо в Німеччині. Має чудові смакові якості. Володіє всіма перевагами німецьких сортів — універсальний у використанні. Форма овально-кругла, колір шкірки жов­тий, трохи сітчаста. М’якуш світло-жовта.

Серпанок — бульби овальні, рожеві; м’якуш кремовий; оригінатор — Інститут картоплярства УААН, ранньостиглий сорт картоплі. 2 урожаї на рік. Урожайність на 45-й день після повних сходів (перша копка).

Розара. Бульба крупних розмірів, продовгувато-овальної форми з червоною шкіркою. Маса однієї кар­топ­лини — до 150 грамів. Середина жовтого кольору. Очок небагато. Клубні будуть готові до вживання вже через 65—70 днів після сходів.

Альвара. Середньоранній, німе­цької селекції, універсального використання. Чутливий до парші, тому перед вирощуванням картоплі бажано сіяти сидерати. Період вегетації — 80—90 днів. Цей сорт має високу врожайність і добрі харчові властивості: не розсипається під час варіння, з яскраво вираженим смаком.

Забава. Перспективний, урожайний і смачний сорт картоплі, виведений в Україні. Бульби середньої величини, іноді до 120 грамів. Зверху рожева. Середина біла. Урожайність на 45-й день.

Синьоочка. Бульба крупна і дуже велика, округло-приплюснута, шкірка часто шершава, сірувата, очки фіолетові (тому і назва). Сорт середньоранній, розваристий. Смак чудовий, м’якуш крупнозернистий, білий. Період вегетації від садіння до одержання зрілих бульб — 60—80 днів.

Cорт картоплі Ред Скарлетт — один із найкращих ранньостиглих сортів голландської селекції. Назву отримала за ім’ям героїні роману «Звіяні вітром». Період вегетації 70—80 днів. Бульби рівні, гладкі, з привабливим червоним забарвленням, стійкі до хвороб. Смакові якості — нормальні і високі. Розварюваність — середня. М’якуш при варці не темніє. Серед червоношкірих сортів насіннєвої картоплі Ред Скарлетт лідер продажу.

Пікассо. Плодовитий інтенсивний сорт, який полюбляє перегній, але не потребує інтенсивного поливу. Виведений голландськими селекціонерами. Характерне забарвлення бульб — вони білі з червонувато-фіолетовими плямами. Чимось схожа на Іван-да-Мар’ю. Але плями по всій картоплі, а в Іван-да-Мар’ї рожеві зверху, знизу біла. М’якуш у Пікассо кремовий, смачний і однорідний, а в тій — білий. Сорт «Пікассо» — средньопізній (125—140 днів).

Зазначимо, що сьогодні в Україні працюють над виведенням дієтичних сортів картоплі. Це — рожеві або синьо-фіалкові бульби. Вони мають підвищений вміст антиоксидантів, виводять з організму важкі метали. Бульби з різнокольоровим м’якушем поки не­звичні для нашого споживача, але за кордоном вони вже досить поширені. Їх вирощують у північних районах Канади, США, Скандинавії, оскільки, за спостереженнями, така картопля більш стійка до несприятливих умов. Вона зазвичай рання і ультрарання, з терміном дозрівання 40—100 днів.
Як приклад, можна навести вирощувані на Алясці бульби з шкіркою і м’якушем кольору стиглої журавлини, Huckleberry і Cranberry Red, дозріваючі за термін від 60 до 70 днів, придатні для смаження і салатів, де повністю зберігають свій оригінальний колір.

Ще один ранній вид All Blue ефектного синього кольору, дозріває через 80—90 днів, урожайний, з хорошими смаковими якостями.

В Україні для діабетиків рекомендовані сорти з низьким вмістом крохмалю, зокрема Водограй, Гурман.

Водограй — середньоранній, 40—45 день після сходів, бульби округло-овальні, білі, м’якуш кремовий, виведений Інститутом картоплярства УААН. Сорт був створений для людей, що хворіють на цукровий діабет. Низький вміст крохмалю — 12—13%.

Гурман. «Гурман» належить до сортів средньо-ранньої вегетації (75—80 днів).
Бульба цієї картоплі забарвлена в темно-фіолетовий колір, має екзотичний вигляд. Інтенсивне забарвлення сорту «Гурман» без слів доводить, що це дієтичний продукт.

Корисні властивості «Гурману» обумовлені зниженим вмістом крохмалю в його бульбах, присутністю в них антиоксидантів. Уживання покращуює стан здоров’я, сприяє омолодженню організму. З профілактичною метою показано його щоденне вживання при онкології, атеросклерозі, гіпертонії, ішемії, погіршенні зору, неправильному обміні речовин.

Картопля приносить користь літнім людям, дітям, пацієнтам з цукровим діабетом, ожирінням. Сорт «Гурман» є столовим, в салатах використовується в сирому стані. Смак овоча трохи відрізняється від звичного. Він — казковий. Але треба пересилити психологічний бар’єр. Бо й суп фіолетовий, тарілку довго відмивати.

Все, що стосується продуктів для діабетичного харчування, носить індивідуальний характер. В однієї людини невелика кількість тієї ж печеної картоплі може призвести до стрибка цукру, а в іншої це не вплине на результати аналізів. Саме тому необхідно постійно стежити за рівнем цукру в крові.

Правильна дієта дозволяє сьогодні навіть хворим на діабет людям повноцінно жити.

Ведуча рубрики Людмила Рукасова