Зазвичай літо асоціюється в нас із відпочинком та гарними емоціями, і ніби нема коли нудьгувати, але ми можемо відчувати себе втомленими, наприклад, через спеку, або навіть пригніченими у разі затримки того ж самого довгоочікуваного відпочинку чи з інших причин.
Щоб у такі моменти ми не почали вживати шкідливу їжу, спробуємо згадати, на що ж краще звернути увагу в нашому раціоні, аби таких слабкостей було значно менше, а сил при цьому – навпаки, більше.
Звичайно, деякі продукти, які допомагають боротися з депресією, доступні цілий рік, але ж саме влітку з’являється найбільша кількість фруктів, овочів, які завдяки тому, що багаті на різні поживні речовини та мікронутрієнти сприяють нормальному функціонуванню організму та мозку, тому і допомагають нам бути більш здоровими.
Тож саме влітку ми маємо чудову можливість не тільки підвищити свій імунітет і відновити сили, а взагалі покращити самопочуття й стати більш енергійними та відповідно щасливішими.
6 літніх продуктів для полегшення проявів депресії
Листя салату
Салат «Ромен» - чудова їжа при депресії, бо є прекрасним джерелом фолієвої кислоти, вітаміну групи В. Саме низький рівень фолієвої кислоти пов’язаний з депресією та проблемами настрою.
Тож бажано не забувати включати такий цінний продукт у свій повсякденний раціон.
Креветки
Киньте трохи креветок на барбекю для ароматної літньої їжі, щоб поліпшити настрій завдяки наявної в них омега-3.
Інші джерела омега-3 жирних кислот включають дикий лосось, сардини, скумбрія та тунець.
Використовуйте їх у салатах.
Кавун
Кавун є чудовим джерелом лікопіну, антиоксиданту, який захищає делікатну мозкову тканину, допомагає зменшити ризик запалення, пов’язаного з деменцією та, можливо, депресією.
У кавуні навіть більше лікопіну, ніж у помідорах.
Кукурудза
Крохмалисті овочі, такі як кукурудза, вважаються високоякісними вуглеводами, тому сприяють покращенню настрою, оскільки допомагають підвищити рівень серотоніну.
Низький рівень серотоніну в мозку пов'язаний з проблемами настрою.
Тож можна насолоджуватися кукурудзою, смаженою на качані, або кукурудзяною юшкою, або змішати ядра в салат із чорної квасолі та кукурудзи, оскільки квасоля - ще один високоякісний вуглевод, який також здатний підвищувати настрій.
Картопля
Зверніть увагу на синій колір картоплі. Літній пікнік часто включає страву з картоплі, тож можна замість звичайної вибирати синю або фіолетову картоплю.
Окрім того, що вони є джерелом антоціанових антиоксидантів, ще наповнені йодом, який допомагає стабілізувати рівень гормонів функції щитовидної залози і може компенсувати коливання настрою.
Перець
Ще один продукт для боротьби з депресією - це болгарський перець.
Темно-помаранчеві овочі завантажені бета-каротином, антиоксидантом, який захищає мозок від пошкоджень, тож чим більше вживати яскраво забарвлених овочів, тим захищеніший мозок.
Яскраво-помаранчеві овочі також постачають величезну кількість вітаміну С, калію, заліза та клітковини.
Це тільки частина корисних літніх овочів та фруктів, на які слід звернути особливу увагу.
Є багато не менш корисного й смачного, що дозволяє як міксувати смаки, так і ще більше вітамінізувати страви.
І звісно, не менш важливо не забувати випивати близько шести-восьми склянок води, бо навіть незначне зневоднення також може негативно вплинути на ваш настрій.
Тож якщо достатньо пити води і вживати овочів та фруктів, то гарне самопочуття і чудовий настрій гарантовані.
Юлія ВЕСНА