Паніні. Як приготувати вдома
Паніні з моцареллою
Інгредієнти (на 4 порції):
• 8 скибок бажано білого хліба для тостерів і надалі я використовую такий хліб, але не висівковий (він крихкий), • 2 ст. л. вершкового масла (можна без нього), • 200 г моцарелли, можна будь-який гострий твердий сир,
• 2 помідори або капусту: білокачанну, пекінську — дрібно накришену і присолену,
• 2 ст. л. соусу «Песто» або кетчуп до вподоби,
• свіже листя базиліку до смаку, якщо є.
Намажте 4 скибки хліба соусом песто. Моцареллу і помідори поріжте тонкими кружальцями. На половинки хліба з «Песто» покладіть кружальця помідорів і зверху моцареллу. За бажанням додайте листки базиліку і накрийте кожний бутерброд другою половинкою хліба. Потім розігрійте пательню і на вершковому маслі обсмажте паніні з обох боків.
Паніні з шинкою і твердим сиром
Інгредієнти (на 1 порцію):
• 2 скибки білого хліба,
• 2 кусочка сиру,
• 2 кусочка шинки,
• 4 свіжих листочків базиліку,
• паприка, сіль, чорний мелений перець за смаком, майонез.
Покладіть шар хліба, шар шинки, 2 листочка базиліку, посипте зверху паприкою, помажте майонезом, потім знову покладіть сир, базилік і зверху скибку хліба. За бажанням посоліть і поперчіть. Далі обсмажте паніні на сковороді на вершковому маслі до золотавого кольору. Якщо є вафельниця або бутербродниця, можна використати їх.
Паніні з лососем
Інгредієнти (4 порції):
• хліб «Чиабатта» або невеличка булочка,
• 130 г моцарелли,
• 40 г с/с лосося,
• 10 г майонезу,
• листки свіжого базиліку,
• листки салату (наприклад, ромену).
Спочатку легко підсушіть в духівці «Чиабатту» чи іншу булочку до появи хрусткої шкірочки. Розріжте навпіл так, щоб один край залишився цілим. Хліб намажте соусом із майонезу і дрібнонашинкованого базиліку. Всередину покладіть тонкі шматочки лосося і моцарелли. Потім засмажте на сковороді або в бутербродниці, щоб сир трохи розплавився. Після цього покладіть всередину салатний листок.
Паніні зі смаженим яйцем
Інгредієнти (на 1 порцію):
• 2 скибки хліба,
• 3 ст. л. тертого сиру,
• 1 смажене яйце,
• 2 смужки засмаженого бекону,
• вершкове масло, салатне листя, сіль, перець за смаком.
Розігрійте сковорідку чи бутербродницю. 2 скибки хліба намажте вершковим маслом. Одну скибочку переверніть другим боком, посипте натертим сиром, зверху покладіть бекон і підсмажене яйце. За смаком посоліть і поперчіть. Накрийте салатним листком і другою половинкою хліба. Хліб повинен бути маслом зовні. Обсмажте паніні до золотавої шкірочки.
Паніні з гливою (грибами) та свининою
Інгредієнти (на 2 порції):
• 4 скибки хліба для тостерів,
• засмажені, краще у вершковому маслі, гриби дрібнонарізані,
• соус «Паприка»,
• тоненько нарізані смужки свинини, зелень,
• 2 кусочки твердого сиру,
• спеції за смаком.
Розігрійте сковорідку чи бутербродницю, 2 скибки хліба намажте тушкованою з грибами у вершковому соусі карамелізовану цибулю та покладіть зверху смужку свинини, нарізані тоненько огірки мариновані. Посолити, поперчити, листочок салату або базиліку і накрити 2 скибками хліба. Засмажити до золотавої шкірочки.
Шоколадне паніні
Інгредієнти (на 4 порції):
• хліб «Чиабатта»,
• ½ ст. горіхового чи мигдального масла,
• 2 ст. л. меду, • 200 г шоколаду,
• 2 ст. л. розтопленого вершкового масла,
• 1 ч. л. гвоздики, • ¼ ч. л. солі.
Хліб розріжте на кілька прямокутників. Змішайте горіхове масло, мед, сіль і гвоздику. На кожну скибочку хліба намажте по 1 ст. л. отриманої суміші. Зверху покладіть шоколад і накрийте другою половинкою. Потім помажте зверху хліб топленим маслом і обсмажте на пательні, поки шоколад не розтопиться.
Пропоную ще кілька рецептів домашнього паніні
Паніні з копченою куркою: Грудка куряча, сир твердий, капуста, майонез. Паніні з курячою грудкою у вершковому соусі: Грудка тушкована у вершковому соусі, сир твердий, салат «Айсберг», майонез. Паніні з бужениною (булка висівкова, чорна): Буженина, сир твердий, капуста, майонез. Паніні з сосисками: Сосиски, сир твердий, капуста, гірчично-медовий соус. Паніні з мюнхенськими ковбасками: шпикачки свинячі, сир твердий, капуста, гірчично-медовий соус. Паніні фіт-лайф: мікс-салат, томат, фета, оливкова олія, італійські трави. Паніні з салямі Салямі: сир твердий, капуста, соус «Папрік». Паніні з телятиною: телятина, сир твердий, капуста, кетчуп з часником, майонез. Паніні з сьомгою: сьомга с/с, сир твердий, укроп, майонез. Паніні «Шарлотка»: Яблука, нарізані кубиками, кориця.
Паніні з’їдають засушеним і гарячим. Смачного! У кафе готують паніні на спеціальних гриль-паніні. В домашніх умовах — вафельниця, бутербродниця, пательня.
Ведуча рубрики Людмила Рукасова