Skip to main content
Що треба знати про алергію

Що треба знати про алергію

Сучасні лікарі називають алергію недугою XXI століття, хоча алергійні захворювання були відомі з давніх часів. Ще в V-IV століттях до нової ери древньогрецький лікар Гіппократ описував випадки непереносимості деяких харчових продуктів, що приводили до шлункових розладів і кропив’янки. За теперішніми оцінками спеціалістів більше половини населення Землі страждають від цього захворювання в тій чи іншій формі.

Термін «алергія» вперше був запроваджений у 1906 році австрійським педіатром К. Пірке для позначення незвичайної, зміненої реакції деяких дітей на введення їм протидифтерійної сироватки. Отже, згодом будо доведено, що алергія призводить до алергійних захворювань.

Якщо ви чхаєте, страждаєте від задишки або у вас сльозяться очі, ще й тіло без усяких видимих причин чухається, то не виключено, що це і є прояв алергії. Мова йде про специфічний розлад імунної системи організму, що виявляється у незвичайній (підвищеній) його чутливості на вплив певних чинників оточуючого середовища. Перш за все до них відносяться хімічні речовини, мікроби та продукти їхньої життєдіяльності, харчові продукти та інші чинники, що виступають у ролі алергенів.

Алергія – це своєрідна реакція імунної системи організму на деякі специфічні речовини, що зазвичай нешкідливі для інших. Ця реакція відбувається між рідиною, що виступає в якості антигена, та білком під назвою «антитіло», що виробляє імунна система.

Вона може проявлятися в самих різних формах – нежить, кон’юктивіт, кропивниця, набряки, блювота, бронхіальна астма. До речі, у XIX столітті була описана сінна лихоманка (полліноз) і доведено, що її причиною є вдихання пилку рослин. Тоді було також зроблено припущення, що бронхіальна астма може викликатися вдиханням пилу.

Причиною алергії може бути майже все, що завгодно, але найбільш розповсюджені алергени – це пилок рослин, харчові продукти, медикаменти, пил, шерсть тварин і спори грибів. Між іншим, треба зауважити, що пух тополі, який в народі вважають причиною алергії, не викликає її насправді. Справа в тому, що час його визрівання співпадає з цвітінням злакових рослин, які якраз і викликають полісиноз – нежить, набряки гортані, кон’юктівіт і підвищення температури.

Однак алергія може спричинятися навіть вітамінами. Частіше вона виникає не безпосередньо на самі вітаміни, а на барвники та консерванти, що входять у склад вітамінного препарату. Хоча це суттєво і не применшує його позитивної якості, такі барвники часто вміщують вітамінізований сироп, тому для алергіків (особливо для дітей) слід віддавати перевагу вітамінам у таблетковій формі.

Алергічні захворювання (бронхіальна астма, поліноми, кропив’янка, алергічний нежить, дерматити, лікарська та харчова алергія) широко розповсюджені в усьому світі й мають тенденцію до зростання. У деяких країнах до 10% населення страждає від алергічних захворювань, де найбільш розповсюджені бронхіальна астма, поліноми та кропивниця. Причиною цього, в першу чергу, вважається широке застосування антибіотиків та інших лікарських препаратів.

Бурний розвиток хімічної промисловості та пов’язана з цим поява великої кількості синтетичних матеріалів, барвників, пральних порошків та інших різноманітних виробничих і побутових речовин, багато з яких можуть бути алергенами, – також один із чинників розповсюдження алергійних захворювань.

Профілактика алергійних хвороб полягає у дотриманні заходів, що попереджають повторні контакти з речовинами, які мають виражені сенсибілізуючі дії, щоб попередити порушення захисних реакцій організму. Для досягнення цієї мети обмежують прийом медикаментів, призначаючи їх тільки у необхідних випадках і під контролем лікаря. Найважливішим профілактичним засобом являється грудне вигодовування дітей. Відмічено, що у дітей, які знаходяться на штучному вигодовуванні, алергічні захворювання згодом розвиваються частіше. Велике значення при цьому також має здоровий спосіб життя, правильний режим праці та відпочинку.