Skip to main content
Ожиріння. Дещо про культуру харчування

Ожиріння. Дещо про культуру харчування

На сьогоднішній день проблема зайвої ваги, ожиріння, або надлишкового накопичення жиру, стає все більш актуальною. Крім естетичної сторони у цієї проблеми є ще інша – здоров'я. Хоча деякі товсті люди, переважно представниці «слабкої» статі, мабуть, у відчаї схуднути, втішають себе думкою про те, що «хорошої людини повинно бути багато». Звичайно, це скоріше заспокійливий жарт, ніж щирі переконання. Ну що ж, як кажуть у народі, про смаки не сперечаються. А це означає, що у кожного вони свої й можуть кардинально відрізнятися від інших.

Але проблема здоров'я, що пов'язана з надлишковою вагою, ще й досі меншою від цього не стала. На жаль, ожиріння – це не тільки відхилення від нормальної ваги звичайної, середньостатистичної людини. Це ще також і порушення процесів обміну в організмі, що веде, в свою чергу, до виникнення серйозних захворювань, важкому диханню, задишці тощо.

Частіше за все ожиріння зумовлено систематичним переїданням: рішучу роль при цьому відіграють не абсолютна кількість і калорійність споживаної їжі, а ступінь перевищення потреб організму людини, залежних від енергетичних витрат і пов'язаних з характером роботи, рухливою активністю, від умов всмоктування у шлунково-кишковому тракті та інших факторів. Тобто в основі ожиріння лежить порушення обміну речовин, коли процеси утворення жиру з харчувальних речовин мають перевагу над процесами його розпаду.

Для звичайного способу життя сучасної людини в економічно розвинутих країнах характерні мала фізична активність і надмірне харчування. У зв'язку з науково-технічним прогресом, зростанням міського населення, механізацією та автоматизацією багатьох процесів на виробництві й у побуту, розвитком транспорту і т.п. рухова активність людей виявилася зведеною до мінімуму. Більшу частину робіт, що виконувалися за рахунок м’язової сили людини, взяли на себе машини. З іншого боку, поліпшення матеріальних умов життя зробило продукти харчування більш доступними широким верствам населення.

Нераціональне використання цих можливостей привело до того, що біля 30% жителів економічно розвинутих країн, за даними ВООЗ, мають вагу, яка перевищує нормальну на 20% і більше. Все частіше зустрічається надлишкова вага дітей при народженні (від 4 кг) та ожиріння на першому році життя. Дівчатка в цілому частіше страждають ожирінням, ніж хлопчики, тим більше що і в нормі у дівчаток вже при народженні більше виражено розвинення підшкірної жирової тканини. Тобто «хвороби ситості» постали реальною загрозою для багатьох людей. Проблема ожиріння набула серйозного характеру.

Крім переїдання, розвитку ожиріння переважно сприяє вміст в їжі жирів тваринного походження та вуглеводів, що легко засвоюються організмом. Зайве вживання в їжу вершкового масла, сала, жирного м'яса, страв із борошна, цукру, солодощів, картоплі веде до ожиріння. Цьому сприяє також систематичне вживання алкогольних напоїв: вони мають високу калорійність, а ще й до того прийом алкоголю супроводжується, як правило, непомірним споживанням їжі.

Крім харчування (так званий аліментарний фактор), певне значення, мають спадкові (конституційні) особливості людини. Однак і при «сімейній повноті» в більшості випадків вирішальна роль належить традиціям надмірного харчування. В таких сім'ях перегодовування дитини, особливо в ранньому віці, призводить до порушення обміну речовин і розвитку ожиріння з дитячого віку. Ці порушення з роками закріплюються. Створюється своєрідне порочне коло: жирова тканина, як і будь-яка жива тканина, потребує живлення, що веде до підвищення апетиту, переїдання та прогресування ожиріння.

Ожиріння сприяє розвитку діабету, жовчнокам’яної хвороби, атеросклерозу, гіпертензії (гіпертонічної хвороби), інфаркту міокарда та багатьох інших захворювань. Хірургічні операції у хворих ожирінням проходять важче, з ускладненнями. Доведено, що тривалість життя хворих  на ожиріння менше середньої тривалості життя.

 Порушення обміну речовин і зростаюче навантаження на кістки та суглоби при ожирінні ведуть до змін в опорно-руховому апараті, що супроводжується болями, обмеженням рухливості в опорних суглобах нижньої половини тіла.

При гостро вираженому ожирінні неминучі зростаючі розлади дихання, що призводять до легеневої та серцевої недостатності: хворі малорухливі, синюшні, сонливі, схильні до набряків. Поступово вони стають глибокими інвалідами. Недарма спеціалісти, маючи на увазі людей з неправильним харчуванням, кажуть, що вони «риють собі могилу власними зубами». Тому треба вчити людей культурі харчування, попереджаючи можливе ожиріння.

Вчені б'ють тривогу у зв’язку зі зміною звичок людства відносно прийомів їжі: їхня кількість зменшується, до того ж якість їжі погіршується. Цим факторам, що мають негативну тенденцію і надалі все більш ускладнюватися, можна протиставити тільки усвідомлене відношення до здоров'я свого організму і дотримання особистої культури харчування. Тим не менше, ті ж самі вчені застерігають: намагаючись дотримуватися принципів раціонального, здорового харчування, слід уникати при цьому жорстких рамок. Не треба «на все життя» відхрещуватися від своїх звичок в їжі.

Спробуйте харчуватись правильно хоча б тільки сьогодні. Можливо, вам сподобається, тоді завтра ви продовжите свій експеримент, а з часом правильне харчування стане доброю звичкою. Це в деякій мірі можна вважати культурою споживання їжі.

Більшість людей-товстунів у всьому світі, також і в Україні, намагаються позбутися надлишкової ваги. Ця проблема набула глобальних, світових масштабів. Яскравий приклад тому США – країна найбільш, м'яко кажучи, товстих жителів на планеті. У 45 штатах 37% населення – товсті та супертовсті люди. Сьогодні у США їх загальна кількість складає 44% населення або понад 120 млн людей. Завдяки цьому в Америці існує і процвітає маса нових громадських організацій, асоціацій, психологічних консультацій, а також фармацевтичних компаній з продажу засобів для схуднення, що мають з цього величезні прибутки. Виникла, власне, принципово нова американська субкультура для людей, які страждають від ожиріння.

На ринку існує безліч препаратів для вирішення цієї проблеми, але, на жаль, знизити вагу, щоб зменшити шкоду здоров'ю, усунути причину ожиріння – задача не з легких. Тому, дорогі читачі, візьміть до уваги та запам'ятайте перевірену практичним досвідом істину, що хворобу (в даному разі ожиріння) легше попередити, ніж лікувати. Але якщо ви все ж таки набрали зайвої ваги, то знайте, що основний метод лікування ожиріння – суворе та систематичне дотримання дієти. Індивідуальні рекомендації по дієті, що враховують форму та стадію ожиріння, особливості професії, конституції хворого та інші фактори, може надати тільки лікар.

Численні так звані дієти для схуднення, що отримують широке розповсюдження серед населення, не мають наукового обґрунтування. Якщо вони й ведуть до схуднення, то, як правило, це занадто дорого коштує хворому – розвиваються небезпечні обмінні порушення тощо. Часто з ціллю схуднення хворі міняють режим харчування: їдять всього лише 1-2 рази на день. Між тим, спеціальні дослідження показали, що при частому роз’єднаному харчуванні (7 прийомів їжі на день) втрата ваги виявляється майже у 2 рази більшою, ніж при вживанні того ж самого добового раціону за 2 прийоми.

Вельми популярні яблучні, кефірні та інші розвантажувальні дні можуть застосовуватися тільки за призначенням лікаря та при безумовному виключенні послаблень у дієті в подальші дні.

Особливо небезпечне для здоров'я, навіть і життя – це застосування лікування голодуванням. Щоденне дотримання дієти протягом багатьох місяців і років – найбільш раціональний шлях поступового, а значить, безпечного зниження ваги та позбавлення від ожиріння. Добовий раціон повинен включати фізіологічну норму білків та вітамінів, а це досягається вживанням пісного відварного м'яса, нежирних сортів риби, знежиреного сиру, овочів та фруктів.

Дієта при ожирінні повинна поєднуватися з раціональним руховим режимом, направленим на значне збільшення енергетичних затрат організму, укріплення серцево-судинної, дихальної та інших систем. При цьому – дуже корисні ранкова гімнастика, регулярні пішохідні, лижні, велосипедні прогулянки, взимку – на лижах, плавання, спортивні ігри. Види вправ, інтенсивність занять, більшість навантажень на ті чи інші групи м'язів підбираються знову ж таки лікарем.

Слідкувати за своїм здоров'ям та своєю зовнішністю – це життєва необхідність. Питання схуднення завжди було більш ніж актуальним (особливо для жінок). Мати красиві форми, відчувати себе легко і комфортно, незалежно від віку – все у ваших руках. Домінуюча роль у досягненні хорошого самопочуття відведена, перш за все, культурі харчування. По-друге, активна й регулярна фізична діяльність, як у спортивному плані, так і в усіх сферах людського буття. Головне – дотримуватися правильного харчування, а значить, утримувати прийнятну для вас вагу.