Дізнайтесь про момордику

Дізнайтесь про момордику

Що являє собою момордика?

Це однорічна ліана (5—8 м) родини гарбузових з екзотичними помаранчевими плодами 200—500 г вагою та довжиною 15—45 см, в яких знаходяться червоні солодкі ягоди (30—35 шт.). Рослина любить південну або східну сторону посадки і помірний полив. Може рости як у відкритому грунті на шпалері, так і на балконі, в кімнаті, на терасі, в теплиці. Розсада вирощується як звичайно: сіється в пластиковий стакан з будь-якою землею, краще в квітні, бо швидко росте, а висаджується у відкритий грунт в кінці травня — на початку червня. Бо любить тепло і вологу. Розсада, допоки росте в кімнаті, має бути біля батареї на підвіконні. Період дозрівання липень — жовтень.

Момордика як ліки

Момордика — рослина, яку знайшли в Китаї. Розповсюджена в Південно-Східній Азії та Південній Америці. Використовується в китайсько-тибетській медицині як ліки для нормалізації рівня цукру в крові, кров'яного тиску, знищення ракових клітин, вірусів, бактерій, грибків, клітин лейкемії, пухлин, шлунково-кишкових інфекцій. Вона — джерело білків, що мають незамінні амінокислоти, які не виробляються людським організмом, але засвоюються легше, ніж білки тваринного походження. Збільшує кількість бета-клітин в підшлунковій залозі і таким чином покращує здатність організму виробляти інсулін.

Це лікарський засіб при ревматичному артриті і вовчанці, опіках, виразках шкіри, сверблячій шкірі, загоєнні ран, псоріазі, екземі, радикуліті, ревматизмі, гаймориті. Вміщує природний інсулін (Р-проінсулін), який в кислому середовищі перетворюється в повноцінний інсулін. Лікувальні та їстівні всі частини момордики: плоди, ягоди в плодах, листя, стеблини, коріння.

Плоди можна смажити, солити, маринувати, заливати сиропом, змішувати з цукром чи медом, варити варення, настоювати з додаванням горілки. Листки — джерело кальцію (34 мг), магнію (18 мг), натрію (1,8 мг), фосфору (0,27 мг) і заліза (0,6 мг). Плоди і листя містять кремній (36 мг), калій (200 мг), мідь (0,06 мг), цинк (0,29 мг), селен (0,36 мкг), вітаміни А, В1, В2, В6, С, Е, b-каротин, фолієву, пантотенову і нікотинову кислоти.

Фолієва кислота необхідна для створення і підтримки в здоровому стані нових клітин, при її недостачі потерпає кістковий мозок, збільшується ризик розвитку ракових пухлин. Нікотинова кислота знижує концентрацію холестерину, покращує пам’ять. Пантотенова кислота необхідна для синтезу холестерину і гемоглобіну.

Як готувати мамордику

В їжу використовуються всі частини рослини. Плоди і листки — цукрознижувальні та антидіабетичні імуностимулюючі засоби, це природний інсулін. Зрілі та зелені плоди нарізують шматочками, складають в банку, трамбують якомога щільніше, заливають горілкою (0,5 л на 3 л утрамбованих плодів) і настоюють 2 тижні. Вживати краще вранці до їди — чайну, десертну або столову ложку. При болях в шлунку або в горлі 1—2 ковтки в будь-який час. Сумісна з іншими ліками. Протипоказання — вагітність. Листки використовують для приготування чаю або настоянки у власному соку. Зелені плоди нарізують шматочками і смажать з цибулею на олії. Використовують як приправу до м’ясних або овочевих страв. Ось така вона — момордика.

Автор Людмила Рукасова

Category