Skip to main content
Олег Ясенєв

Персональна виставка Олега Ясенєва «Мандри» у київській галереї «АВС-арт»

У київській галереї «АВС-арт» відкрилася персональна виставка Олега Ясенєва «Мандри» та відбулася презентація альбому, що вийшов у серії художніх альбомів «Імена».

Кожна нова персональна виставка Олега Ясенєва дивує: при сталості авторового почерку, для якого характерна передусім мінімальна колірна палітра, він не виглядає монохромним. Його «фірмовий» сірий переливається всіма можливими відтінками, світиться м’яким світлом, веде в глиб зображення. Експресивне письмо з мінімумом живописних прийомів плюс тонке чуття зображуваного – і ось уже картина оживає, виходить за відведені їй рамки, заповнюючи експозиційний простір. «Персональні виставки Олега Ясенєва, які відбувалися в галереї «АВС-арт», уже самими назвами підкреслювали споглядально-медитативний характер представлених робіт: «Пора дощів», «Мандри часом – світами і мріями», «Медитація світлом», «Несе ріка», «Небо із Заходу на Схід», - розповідає Алла Маричевська, директорка галереї.

«Мандри» – нова виставка Олега Ясенєва в «АВС-арт», що запрошує в ретроспективні мандри разом із художником: між реальним й ірреальним, видимим і уявним; екзотичними місцями і пізнаваними краєвидами, вишуканими інтер’єрами й коридорами трансцендентності, спогадами й мріями. На виставці презентується мистецький альбом, що вийшов за сприяння фундатора галереї «АВС-арт» Михайла Поживанова.

«Це видання вперше найбільш повно представляє мій творчий доробок, - зізнається Олег Ясенєв. – Кожен розділ розкриває і світоглядні, й мистецькі засади».

У книзі розміщені мистецтвознавчі статті Ольги Лагутенко, Андрія Гуренка й Дмитра Корсуня, що розкривають особливості художнього почерку й мистецькі засади майстра.

Майстер своєю живописною мовою створює виразний візуальний ряд образів-символів, що формують наскрізну тему позачасового тривання Світу, розмаїтого в чуттєвій і сенсовій єдності. «Люблю, коли споглядання трансформується і з часом виливається у щось інше… Пізнання, відчуття навколишнього середовища, людей, того ж мистецтва, – це дає імпульс до творчості. І я щасливий, що маю таку професію, яка дарує свободу й простір», – говорить Олег Ясенєв.

Олег Ясенєв народився в селі Дніпровка, що на Запоріжжі. Навчався у Дніпропетровському художньому училищі, Українській академії мистецтв. Свого часу закінчив аспірантуру й викладає в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури. Олег Ясенєв – заслужений художник України, бере участь у республіканських, всесоюзних, міжнародних виставках та пленерах.

Його роботи знаходяться в державних та приватних колекціях України, Білорусі, Словаччини, Ватикану, Франції, США та Китаю. «Мене завжди цікавили митці-мислителі. Олег Ясенєв – саме один із-поміж них, - розповідає Михайло Поживанов, фундатор галереї. – Своїм мистецтвом він стверджує ідеї свободи творчості й свободи у творчості. Власне, для нього життя – це творчість, і його творчість – це й є його життя. Життєві мандри, спостереження, переживання, пошуки, прозріння, кристалізуючись у метафоричні образи, живуть і далі в серіях його картин. Назви цих серій не тільки означили певні знакові точки на його життєвій осі координат, а й стали заголовками до розділів альбому, в якому найповніше представлена творчість митця».

1ЯСЕНЄВ.jpg

 

2ЯСЕНЄВ.jpg

 

3ЯСЕНЭВ.jpg

 

4ЯСЕНЄВ.jpg

 

Людмила ЧЕЧЕЛЬ