Skip to main content
Третій фестиваль «Via Regia  Україна» у Замку-музеї Радомисль

Третій фестиваль «Via Regia Україна» у Замку-музеї Радомисль

28 вересня 2019 року в третій раз пройшов Міжнародний фестиваль культурної дипломатії «Via Regia Україна» на території історико-культурного комплексу Замку-музею Радомисль.

На початку був проведений круглий стіл, на якому зустрілися українські члени мережі Via Regia. Учасники мали можливість презентувати власні проекти, обговорити питання міжнародного співробітництва та розвитку туризму в Україні.

Пізніше стартував і сам фестиваль. Він об'єднав тих, хто працює заради збереження традицій і культури, зближення і порозуміння народів Європи і світу, розвитку туризму. Учасниками фестивалю були культурні організації, центри національних меншин, які проживають в Україні, дипломатичні представництва і організації, що займаються популяризацією культури і мистецтва різних народів.

Цьогоріч до участі у фестивалі долучилися представники Литви, Аргентини, України, Індії та країн Африки. «Це відбувається вперше на території музею Радомисль. Родзинкою цього затишного культурного комплексу є постійно пробувати щось нове». 

Image removed.

Фестиваль «Via Regia України" допоміг всім учасникам зануритися в колиску історії та справжнього ЭТНО-fashion. Зокрема, пан посол Литви представив присутнім фольклорний ансамбль — колекцію традиційного литовського вбрання. Він пояснив, що одяг литовців відрізнявся за дизайном в залежності від регіону їх проживання. «Колись Литву та Україну об’єднували кордони однієї держави, тому, може, через це є певна схожість українського та литовського вбрання», — жартівливо підмітив пан посол. Він також запросив гостей спробувати традиційний литовський весільний пиріг, який готували для всіх на галявині просто неба.

Новопризначений посол Аргентинської Республіки в Україні пані Мікусінські тепло привітала всіх гостей та запросила на майданчик танцюристів, які подарували присутнім чарівний та пристрасний танго. «До речі, танго оголошено ЮНЕСКО нематеріальною спадщиною людства», — додав ведучий фестивалю. 

Потім з вітальним словом виступив посол Королівства Бельгії в Україні. Для багатьох було новиною дізнатися, що саме Бельгія вважається батьківщиною коміксів. Біля живописного водоймища була представлена експозиція Загальної декларації прав людини та громадянина у дуже незвичайному та творчому стилі — у вигляді коміксів. Нещодавно цей історичний та важливий документ відзначив свій 70-річний ювілей. Пан посол запросив усіх скуштувати традиційні бельгійські вафлі. Наприкінці фестивалю ці солодкі подарунки роздали всім бажаючим.

Ольга Вадимівна Богомолець — керівник музею Радомисль, відзначила почесними грамотами всіх гостей, які з любов’ю представили свої багатобарвні та унікальні культури. 

Приємною несподіванкою було знайомство з культурною спадщиною Київської Русі. Всіх запросили уявити, як би могла виглядати княгиня Ольга, яка правила цією державою в X сторіччі. Студія Арт-дизайн представила колекцію вбрання тих часів. Одяг виглядав дуже просто, але одночасно вишукано. Можна було по-справжньому переміститися в часи стародавньої держави.

На завершення для всіх був приготовлений подарунок — знайомство з культурою Латинської Америки. «Буде гаряче!» — дуже влучно ведучий представив їх представників. Спочатку чорношкірий співак презентував всім дві дуже енергійні пісні, які сам написав. А кульмінацією став майстер-клас африканських танців, які виконували всі бажаючі гості разом з чарівною афроукраїнкою в традиційному одязі. 

Майже на початку фестивалю почав накрапати дощ, але це не завадило події дійти до свого завершення. «У природи немає поганої погоди, якщо є гарна компанія», — підбадьорив гостей ведучий. І дійсно, у всіх учасників залишилися приємні враження від цього чудового культурного заходу. 

«Сила комунікації в тому, щоб разом поїсти весільного литовського хліба, скуштувати смачних бельгійських вафель, станцювати гарячі африканські танці», — підсумувала Ольга Вадимівна, завершуючи фестиваль.