Skip to main content
Театр пісні «Ладоньки» на сторожі миру і злагоди

Театр пісні «Ладоньки» на сторожі миру і злагоди

Метою роботи зразкового художнього колективу театр пісні «Ладоньки» є збереження і ретрансляція, передача наступним поколінням української народної пісні, фольклору; сприяння природному розвитку і формуванню музичного світогляду, мислення, культури, навчального інтересу, стійкої мотивації дітей до музичної діяльності; формування музично-творчих здібностей на матеріалі українського музичного фольклору (українські народні традиції, свята і обряди, родинно-побутові звичаї, духовні обереги, дитячі пісні, ігри, колискові, заклички, забави, колядки, щедрівки, веснянки, гаївки, пастуші ладкання-примовки, казки, загадки, рухи зі співом, прозивалки, небилиці, пісні з казок тощо).

Ми, керівники колективу (художній керівник — Світлана Садовенко, керівники — Катерина Комар і Олександр Садовенко, концертмейстер — Валентин Барзіон), ведемо величезну роботу, щоб зберегти і передати наступним поколінням наш генетичний код, який знаходиться в народних джерелах, зокрема — в дитячому музичному фольклорі, робимо усе задля того, щоб життя дітей — учасників театру пісні, (а це малюки дошкільного та шкільного віку) ставало яскравішим, повнішим і обов’язково веселішим, тому що навчання тут відбувається із захопленням і великим бажанням не тільки з боку дітей, а й їхніх батьків та бабусь і дідусів. Сприяє такій творчій атмосфері керівництво Центру позашкільної роботи Святошинського району міста Києва, де працює наш колектив, — директор Наталія Іванівна Савенко, заступник директора Марія Миколаївна Пчела та завідувач естетичного відділу Лідія Петрівна Щербатюк, за що ми їм щиро вдячні.

Однією з форм роботи нашого колективу «Ладоньки» є концертна діяльність. Ми з великим задоволенням приймаємо запрошення щодо виступів на будь-яких сценах. Пишаємось ми і тим, що досягненнями в нашій творчості були виступи на великих сценах Івано-Франківська, Харкова, Миргорода та столиці — Київського Палацу дитячо-юнацької творчості, Академії праці, Співочого поля, Національного театру імені Івана Франка, Молодого театру, Прем’єр-Палацу, Дрім-Тауну, Національної філармонії України, Національної опери України. Нашим дітям вдалося підкорити навіть європейські сцени — Франції, Італії, Болгарії, Грузії. З Міжнародних конкурсів, що на них проводились, ми привозили призові перші місця і Гран-прі.

Діти практично з дворічного віку виходять на сцену. Люблять виступати, отримуючи від цього насолоду, а головне — дарувати слухачам і глядачам щирість почуттів, радість, добро дитячих сердець.

Зразковий «Театр пісні «Ладоньки» бере активну і постійну участь у заходах, які проводяться спільно з видавництвом загальнодержавної газети «Видавничий дім «Справи сімейні». А це, починаючи з Різдвяно-Новорічних свят і протягом усього року — відзначення Міжнародного Дня сім’ї, Дня учителя, Дня Матері, Дня Києва, Дня захисту дітей, багатьох інших прекрасних дат, святкування яких відбувається на сценах міського Будинку вчителя, Фонду культури, а також на великій сцені майдану Незалежності. На цих заходах наші діти демонструють захоплюючу проникливість, чуйність і відкритість щирих дитячих сердець людям.

Мабуть, саме тому в буреломні місяці революції наші діти співали на сцені Євромайдану. Зокрема, на День Святого Миколая — виступив дует сестер Адріани та Мідеї Наруцьких, на Різдво — Богдан Шкода, а потім все літо й осінь разом з «Родинним домом» КМДА стояли за мир і злагоду на великій сцені майдану Незалежності.

Ми стали учасниками заходів, що проводить «Народна філармонія», що була організована молодою енергійною співачкою з прекрасним народним голосом, кандидатом педагогічних наук Русланою Лоцман і підтримана Міністерством культури України.

Окремою творчо-патріотичною сторінкою нашого життя є культурно-мистецький проект «Мистецький спецназ», організований поетесою і громадським діячем, чудовою людиною, заслуженим працівником культури України Зоєю Ружин і підтриманого Київським міським центром сім’ї «Родинний дім» КМДА (Г. М. Козлова), іншими громадськими організаціями та діячами.

Наші маленькі артисти є майже постійними учасниками благодійних концертів, зорганізованих Зоєю Володимирівною Ружин, що проходять в гарнізонах і батальйонах Національної гвардії — захисників нашої неньки України.

Діти дуже проникаються цими виступами. Деякі, як от Амєлія Підлісна, навіть плачуть, коли бачать наших солдатів і офіцерів. На одному з таких концертних заходів в гарнізоні на «Десні» дитина спочатку не могла пояснити свій стан і відчуття про те, що ж з нею відбувається. А потім Амєлія сказала зовсім не дитячі слова: «Я від щастя плакала. Тому що співала для наших воїнів!». Батьки дітей, сповнені найкращими почуттями, збирають кошти і закуповують печиво, воду, солодощі, інші продукти для наших бійців, щоб діти пригощали і разом з піснею та дитячими малюнками з найкращими побажаннями несли ще й просто дитячу позитивну енергію, яка так нині необхідна усім нам.

Нещодавно були в батальйоні, з якого у будь-яку хвилину захисники йдуть на фронт. Неймовірно запам’я­талися слова одного з армійців, який попросив нашу Амєлію Підлісну обняти і поцілувати його так, наче його донечка, тому що їх батальйон у день нашого концерту відправляли на передову. Дівчинка виконала прохання бійця, тендітно обняла його своїми дитячими, «донечкиними» долоньками і ніжно поцілувала. Ніхто не міг стримати сліз у той момент.

Нещодавно до дітей-артистів, що співають для наших бійців, долучилася Софійка Суккар з репертуаром пісень Квітки Цісик, який так подобається нашим солдатам, а також солісти Карина Заєць, Марія Нікольська, Надія Корнієнко, Дар’я-Марія Вознюк, Максим Гриб та учасники колективу Сашко Овсієнко, Іван Суліма, Ярослав Камінський, Кароліна Тітула-Бойченко, сестри Софія і Марта Пригунови, Ангеліна і Злата Шупики, Вікторія і Вероніка Палієнко та інші.

Світлана Садовенко,
художній керівник зразкового художнього колективу театр пісні «Ладоньки», кандидат педагогічних наук, доктор філософії, доцент, заслужений діяч естрадного мистецтва України