Skip to main content
ПАРК АСМОЛОВА

ПАРК АСМОЛОВА: місце, де відпочиваєш душею

Сьогодні у часи цивілізаційних змін, глобального потепління та інших природних катаклізмів сучасна людина нерідко почувається знервованою, розгубленою, подавленою від реклами та інших факторів стороннього впливу. А, здавалося б, ще пару століть такого шаленого і нав’язливого впливу на людську психіку не було? Можемо вас приємно здивувати. Сьогодні ще залишилися на планеті та в нашій Україні, на рідній Слобожанщині такі місця, де можна спокійно й цілком безоплатно відпочити душею. Вашій увазі пропонується невеличка екскурсія до Сумського парку імені Асмолова.

ПАРК АСМОЛОВА


Сьогодні його офіційна назва — Сумський парк-пам’ятка ім. І. О. Асмолова садово-паркового мистецтва. Це місце відпочинку віднесено до природно-заповідного фонду України, охороняється законом, про що відразу дізнаємося перед входом.

Опинившись на цій території, відразу відчуваєш свіже повітря і красу, спокійне й гармонійне життя. Тут можна усамітнитися від усіх житейських турбот, хоча не варто думати лише про усамітнення, бо чимало серед відвідувачів парку прогулюються з родинами та дітьми. Бо гармонія маленької чи дорослої людини з природою є гарною альтернативою для кожного, своєрідною арт-терапією. Діти приходять сюди з дорослими помалювати, погуляти, сфотографуватися. На голубів помилуватися, які з великим зацікавленням кружляють навколо відвідувачів. Є в глибині парку старий і мудрий дуб, який завжди готовий до мовчазного споглядання. Бо природа сприймає і гарно пам’ятає енергетику людини, і для вдумливих позитивно налаштованих відвідувачів є непогані можливості для відновлення душевної гармонії…

ПАРК АСМОЛОВА


А тепер трохи корисної інформації. Парк ім. Асмо́лова (інша назва Дендропарк ім. Асмолова) — це парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Розташований у місті Суми, площа Троїцька, 14, на плакорній ділянці правого корінного берега ріки Псел. Займає площу 5 га. Статус надано згідно з рішенням облвиконкому від 13.07.1971 року №355, рішенням облради від 27.06.2008 року.

Це єдиний парк у місті й взагалі на Сумщині, в якому на досить короткому і зручному маршруті можна ознайомитися зі значною за видовим складом колекцією дерев, кущів квіткових культур.

Сьогодні цей парк не покинутий без догляду. Бо, як би сьогодні важко економічно не було, ним опікується керівна організація — КЗ «Сумський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення». Серед пацієнтів цього медзакладу чимало відвідувачів парку, вони затишно розміщуються на лавках ще біля входу. А для більш допитливих відвідувачів є можливість пройти далі, аби побачити великі яри, низини, де колись були озера. А ще кожного року яблунева долина рясніла екологічно чистими яблучками, які теж спробували небайдужі відвідувачі, хоча цього року вони не вродили…

А вам цікаво дізнатися дещо з історії парку Асмолова?

За інформацією з Вікіпедії, у кінці ХІХ та на початку ХХ століть на вулиці Троїцькій (раніше вул. Дзержинського) в м. Суми з'явився двоповерховий особняк селекціонера та купця другої гільдії Івана Олександровича Асмолова. (Сьогодні цей особняк є «блакитним» корпусом в комплексі диспансеру). Навколо особняка та на північ від нього Іван Асмолов розбив досить великий парк. Допоміг у заснуванні дендропарку І. О. Асмолову в ті часи Іван Герасимович Харитоненко. Асмолов управляв кількома заводами Харитоненка. 50 тис. рублів (за підрахунками краєзнавця А. Ленського, на наші гроші це майже 5 млн грн) Асмолов отримав у спадок від Харитоненка в 1891 році. На ці гроші було придбано ділянку землі.

ПАРК АСМОЛОВА


Історія радянської доби майже зруйнувала все, що було створено до того.

Під час революції 1917―1919 років парк було зрубано майже повністю. Його пішохідні доріжки, пейзажні галявини, водойми, альпійські гірки, клумби було занедбано. Особняк, господарські забудови та парк перетворили на притулок для сирітських дітей. Пізніше, в довоєнні роки, на базі парку працював санаторій. Перед війною з Німеччиною в ньому оздоровлювали воїнів фінської компанії. В роки окупації німці в парку розмістили свій шпиталь. З вересня 1943-го парк стає власністю обласного лікувально-санаторного управління (ЛСУ). Поступово парк починає відроджуватись. З 60-х років ХХ ст. дбайливо доглядається і охороняється. В цей час озеленювачем парку починає працювати Надія Федорівна Дубровіна. В 70-х роках він зазнав значної реконструкції, під час якої колекція деревних рослин у значній мірі поповнилась. 18 квітня 1972 року було схвалено генеральний план ландшафтної реконструкції, благоустрою і озеленення парку. Виконала його проектна група А. Залевського з Центрального ботанічного саду АН України. Кошти на проєктні роботи виділило Сумське міське товариство охорони природи.

Після реконструкції дендрологічна колекція збагатилася такими видами, як гінкго дволопатеве, модрини європейська та сибірська, тис, бук лісовий, дуб північний, маслинка вузьколиста, дерен справжній, сумахи коротковолосий та маньчжурський, самшит вічнозелений, магнолія падуболиста тощо.

ПАРК АСМОЛОВА


Колекція покритонасінних нараховує 68 видів дерев та чагарників із 25 родин. Тут можна милуватися трояндами, айстрами, півоніями, тюльпанами, гіацинтами, королицями, рудбекіями.

Сучасні відвідувачі дотримуються Правил поведінки, написаних перед входом у парк. Не розпалюють багаття, не роблять шашлики, як це, для порівняння, можна було іноді побачити у більш чисельному сусідньому Харкові в лісовій частині відомого і улюбленого серед багатьох туристів Саржиного Яру. Парк Асмолова, що зберігся ще з попередніх століть, і сьогодні користується популярністю серед сумчан і гостей міста. Кожен з нас має право на культурний відпочинок, чисте і безпечне довкілля. Принаймні, тут воно збереглося. І добре, що є місце, де відпочиваєш душею.

ПАРК АСМОЛОВА