Skip to main content
Не забудеш мене, поки віку твого, моя нене Вкраїно… Пантелеймон Куліш

Не забудеш мене, поки віку твого, моя нене Вкраїно… Пантелеймон Куліш

У Шостці, що на Сумщині, відбулися Х «Кулішеві читання», приурочені 195-й річниці з дня народження Пантелеймона Куліша.

День, напоєний сонцем, настояний на духмяних травах Сумщини, зустрічав гостей. А подарував це свято для земляків славетний і незабутній історик, просвітитель, громадський діяч, творець української мови й нації, перекладач, філософ, етнограф, фольклорист, прозаїк, драматург, поет, видавець, публіцист і критик — великий українець Пантелеймон Куліш. Він народився на цій славетній землі.

На гостину до Сумщини завітала делегація земляків зі столиці, яку очолила й супроводжувала виконавчий директор Сумського земляцтва Ірина Родченко.

Земляки охоче оглянули музей Пантелеймона Куліша, залишили записи своїх вражень у Книзі відгуків.

Яскраво сія зірка Куліша

Зірка Пантелеймона Куліша сяє найяскравіше на небосхилі видатних українців, оскільки саме він зробив значний внесок у переклади Біблії українською мовою і його завіти не втрачають актуальності й до сьогоднішнього часу «за одним уставом і одним серцем служити Україні».

Дванадцять років тому при Шосткінській міській бібліотеці імені Л. Толстого відкрито міський громадський літературний музей Пантелеймона Куліша.

Екскурсовод музею Олександра Дерев’янко завжди рада відвідувачам.

— Створення музею розпочалося з кількох листів-оригіналів Пантелеймона Куліша, які передав колекціонер Олександр Лазаревський, — розповідає Олександра Віталіївна. — Провідне місце в музеї займає літературно-мистецька експозиція, найбільш численна за кількістю експонатів. Головний акцент зроблено саме на виданні Кулішевих творів та літературі про нього.

Чільне місце в експозиції займає тема «Пантелеймон Куліш — Тарас Шевченко». Попри неповторність кожного із них, їх багато що об’єднує. Зокрема, універсальність творчого самовияву: поезія, проза, драматургія, малярство, етнографія, фольклористика, педагогіка…

В одній із експозицій зберігається рушник, який вишивала Ганна Барвінок.

Одна із кімнат стилізована під робочий кабінет письменника, де відтворено інтер’єр за описом його сучасників.

Фольклорно-етнографічна діяльність Пантелеймона Куліша — одна з визначних рис його багатогранного таланту. Отож і оформили в музеї етнографічний куточок з предметами давнього українського побуту.

Викликають захоплення картини місцевих художників та учнів художнього відділення школи мистецтв: ілюстрації до творів Пантелеймона Куліша, його портрети, живописні краєвиди Гукового хутора — малої батьківщини знаменитого земляка.

Нехай пророче слово те звучить…

— Саме тут панує дух рідної землі, — звернулась до присутніх Ірина Родченко, виконавчий директор Сумського земляцтва. — Душа і серце переповнюються щастям, коли ступаєш на цю благословенну землю. Нам є чим пишатися. Отож єднаймось земляки, братаймось.

Оплесками зустрічали Василя Должикова, заслуженого діяча мистецтв України, письменника, ведучого популярних програм Українського радіо. Пан Василь прочитав твори Пантелеймона Куліша.

Завітала на свято й відома українська письменниця Наталка Поклад. Нещодавно вона стала лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Олександра Олеся.

Пантелеймон Куліш присутній у моїй долі, — поділилася враженнями Наталка Поклад. — Так склалося, що я писала дипломну роботу по «Чорній раді».

Поетеса Наталка Поклад читала вірші, цитувала філософа й передала до міської бібліотеки свої книжки.

Вже не вперше прибуває на свято Неля Грабовська — член Сумського земляцтва, завідувачка відділу Головної редакції новин радіо «Голос Києва». Вона любить своїх земляків. Їй є чим пишатися, бо народилася саме в цьому благословенному краї, де жив і творив Пантелеймон Куліш.

Продовжилися «Кулішеві читання» на полі, на славному Гуковому хуторі, де стоїть пам’ятна альтанка, де шумлять віковічні липи, під якими ходив Пантелеймон Куліш.

Місцеві жителі з нетерпінням чекають це фольклорне свято. У них є можливість показати свої таланти, ви­співатися й потанцювати.

Музичні вітання лунали від вокального колективу «Яворина» районного будинку культури (керівник Ольга Стрельцова), вокального тріо «Калинонька», солістів Віталіни Полякової, Тетяни Зюзько та Владислава Падалка.

Яскраві виступи гостям свята подарували фольклорний колектив «Сільські передзвони» Клишківського сільського будинку культури, народний фольклорний колектив «Вишиванка» Шевченківського сільського клубу, народний фольклорний ансамбль «Любисток» та народний ансамбль танцю «Джерельце».

Урочистою ходою учасники свята поклали квіти до альтанки на місці хутора, де 195 років тому народився славетний Пантелеймон Куліш.

…Саме Куліш першим став вживати в літературі й науці наймення Україна й послідовно відстоював волю свого народу, оскільки був переконаний, що кожен народ має повноцінне право вільно жити на своїй рідній землі.

Діти, молодь, люди старшого покоління читали вірші, співали пісень. І звучало правдиве Кулішеве слово, дзвінко котилося піснями над полем, чіплялося за старезні липи, які, як твердять земляки, пам’ятають малого Куліша.

Та який день народження Пантелеймона Куліша без справжнього гарячого куліша — традиційної страви віншувальних заходів з нагоди визначної дати.

Людмила Чечель, фото авторки