Skip to main content
мистецтвознавець, заслужений працівник культури України
Художня виставка, присвячена 25-й річниці Незалежності України

Художня виставка, присвячена 25-й річниці Незалежності України

У виставкових залах Центрального будинку художників України відкрилася художня виставка, присвячена 25-й річниці Незалежності України. Масштабний проект не тільки демонструє творчі досягнення художників різних регіонів України, а своєю концепцією показує, наскільки ми, українці, миролюбний, працездатний та творчо обдарований народ», — зазначив у вітальному слові голова Київської організації НСХУ Віктор Коновал. Широке географічне представництво розкриває образно-стилістичне розмаїття митців, які за 25 років незалежного існування Української спільноти відкрили для себе нову, вільну державу. Ми можемо констатувати, що не все гаразд у нашому домі, але те,  якою життєдайною енергетикою наповнені представлені твори, дає високі дивіденди на майбутнє.

Глядачі можуть збагатитися від 400 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва, в яких вирує Україна, та мальовнича Україна, про яку так мріяв Т. Г. Шевченко. Художники створили галерею артефактів, де є місце різним жанрам. Головне, що червоною стрічкою проходить особлива відповідальність за все, що діється в нашій державі, ота душевність краєвидів — чи то Карпатських полонин, чи романтичних пагорбів Черкащини, або морських мотивів Миколаївщини та Одещини. Відчувається не тільки самовіддане служіння мистецтву, а й палке прагнення закарбувати у своїх творах видатні події, мальовничі краєвиди, історичні події, віддати данину непересічним особистостям, героям свого народу. І в цьому колі обігу вирує любов до рідного краю, де батьківська хата і завжди чекає своїх дітей мати. І так хочеться зберегти мир на землі, захистити свою Україну, обнятися з братами, як у поемі Кобзаря «І мертвим, і живим, і ненародженим».

Саме такою я бачу цю виставку, в якій поєдналися Київ, Харків, Ужгород, Суми, Івано-Франківськ, Одеса, Миколаїв, Чернігів, Вінниця, Черкаси, Тернопільщина та Полтавщина. І у цьому розмаї талантів і самобутніх особистостей вирує любов до своєї Богом даної землі, отієї омитої росами й сльозами, вибороненої і виплеканої, де так солодко співають солов’ї і «Мати чекає сина», як на картині С. Крижевского з Одеси.
Згадали й Небесну сотню у величезному полотні-панно пензля Г. Коробова з Харкова — світлі обличчя зображених героїв пробуджують в серцях глядачів патріотичні почуття і вдячність на самовіддане слугування Україні. Промовляє у саме серце погляд Івана Франка (робота художника І. Баганька з Києва), нагадує нам не тільки про його ювілейну цьогорічну дату, а й зворушує уявлення про істинного сина українського народу, який виборював своїм словом її незалежність. Стільки любові та чуйності в жанровій картині Л. Годунової «Свято». Приваблює вишуканий живопис прозорих кольорів на картині «Весняний етюд» заслуженого художника України А. Зорко. Микола Скобельський навпаки надає перевагу Седнівським мотивам, де улюблена осінь збагачує його полум’яну палітру життєдайною енергетикою.

Ось так і б’ються в унісон серця художників і глядачів, бо єднає нас усіх рідна ненька Україна і прагнення вибороти наше незалежне існування. Художники запрошують помилуватися мальовничими полями з золотою пшеницею, прозорими річками з човниками та рибалками, відчути красу весняних садів та життєдайну силу Карпатських гір. Саме такими є картини Є. Єгорова, А. Хранчинської, Т. Охрименко, І. Гопаченка, В. Скакандія. І хоч не все гаразд у нашому домі, але через призму представлених творів вирують сонячні промені надії на світлу незалежну долю, до якої ми впевнено крокуємо вже 25 років.

Щедро представлена серія натюрмортів, наповнених глибоким змістом, символікою, присвятами. В цій гармонії кольорів, бездоганної композиційної побудови вирує життя, відчувається свято щедрих врожаїв, благословення соняшників та чорнобривців, чарівних мальв та волошок. І над всім цим лунає пісня, та задушевна, з якою ідуть у поле, збирають хліб, плетуть вінки, коливають малюків, чекають кохання. Перегукується з радістю хліборобської праці полотно В. Ковтуна з Харкова «Полудень. Деснянське косовище». Величезні граблі на першому плані несуть змістовну суть наших помилок. Але за всім добротні копиці скошеної трави, залиті сонцем поля і люд роботящий та прагнучий миру.

Звертаються художники й до духовних мотивів. Так О. Сердюк зображує «Хотинський замок», Б. Макаренко «Фортецю», ведуть дорогу до храмів Н. Карева-Готьє з Києва, А. Анорічева-Єремка з Харкова, М. Рибачук з Чернігова. Благословляє на щасливу долю жанрова картина «На Покрову повінчаємося» пензля О. Какало з Чернігова, де зображена закохана пара в українському одязі. І якщо портретна серія, то відкриті обличчя, глибокі погляди, внутрішня зосередженість, благородство. Саме такою є зображення чоловіка на картині В. Левченка «Ветеран», композиція із трьома сестрами пензля Л. Корж-Радько з Ужгорода. Приваблюють жіночі образи «Донечка» Л. Ейсмонта з Харкова, «Діана» Д. Коваля з Києва. Скульптор М. Медведєв у пошуках образів «Нової ери», який створив енергійний образ стрункої дівчини у бронзі з каменем. Стан перемоги, прагнення світлої долі, мажорний настрій вирує в картинах А. Федосенка, М. Луніва, Д. Денисової.

Звертаються митці і до історичної теми: козака «Мамая» зображує О. Ковтун, а пам’яті Небесній сотні присвятив монументальне полотно Г. Коробов. Зворушив спогади про хатки-курники художник О. Петренко, картина якого передає дух сивочолої старовини. Багато про що нагадує патріотичний натюрморт Є. Олійника з шаблею, булавою, розписними глечиками на тлі старовинних хусток та вишитих рушників. Згадали художники й українську символіку, орнаменти, сповнені кодових знаків та глибокого життєвого змісту, які розкривають нашу самоідентичність. Зберігають пам’ять про своїх сучасників художники з Києва Г. Чомата картиною «Пам'ять Степану Рудажському» та В. Босенко, створивший яскраве полотно-реквієм народному артисту України Павлу Дворському.

«Як і зазвичай не було жодних обмежень в сенсі художньої стилістики, образно-пластичних упо­добань авторів, що врешті-решт вилилося в надзвичайно цікаву презентацію мистецьких інтонацій», — зазначив директор Дирекції виставок НСХУ заслужений працівник куль­тури України Ігор Волощук.
За 25 років виборювання Незалежності нашою багатостраждальною Україною чимало відбулося подій, які художники пронесли через своє творче уявлення і створили нові художні образи, сповнені позитивної хвилі. Виставка показує високий рівень живопису, глибоку внутрішню силу художніх образів і суто українську тональність.

Сподіваємось, що в цей нелегкий для України час, представлений мистецький захід стане певною гуманітарною складовою вкрай необхідного сьогодні позитиву. Жанрове і стилістичне розмаїття дозволить глядачу скласти уяву про характерні творчі риси, як окремих мистецьких осередків, так і кожного автора. Виставка, безумовно, сприятиме збагаченню мистецької скарбниці нашого незалежного сьогодення.

Валентина Єфремова, фото автора