Skip to main content
«Бовсунівські бабусі»

Бовсунівські бабусі: Звуки і кольори українського фольклору

Поважні й колоритні українки - народний  аматорський фольклорний колектив «Бовсунівські бабусі» -  дивують світ народними піснями і ремеслами та прославляють село Бовсуни, що в Лугинському районі на Житомирщині. Мисткині щойно вибороли гран-прі ІV міжнародного фестивалю Cossack Art Festival Athens, який проходив у Афінах (Греція).

Фестиваль Cossack Art Festival Athens традиційно приурочується святу Покрови, Дню українського козацтва та Дню захисника України  і проходить за ініціативи Клубу українок у Греції та НПО «Борисфен» за підтримки Посольства України в Грецькій Республіці.

«Наш  колектив бере активну участь у багатьох міжнародних всеукраїнських конкурсах, фестивалях автентичного співу, - розповідає керівниця Марія Карповець-Бовсунівська. – Минулого року гран-прі здобули на міжнародному конкурсі в Угорщині, з’їздивши на фестиваль. Цьогоріч участь брали онлайн».

У фестивалі Cossack Art Festival Athens змагаються сольні виконавці, хореографічні, фольклорні та вокальні колективи, майстри образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва. Цьогоріч у зв’язку з пандемією Covid-19 більшість заходів відбувалася дистанційно.

«Бовсунівські бабусі» одразу підкорили серця членів журі, виконавши пісню «Ой заржи, мой конь вороной». Виступали вони у номінації «Фольклорне мистецтво». Неперевершена манера виконання пісень: співи, ткання, прядка… А вік учасниць колективу просто захоплює й надихає: найстаршій співачці – Надії Шваб – 90 років! До речі, її життєвий девіз: «Працюйте і співайте! Пісня рятує й лікує!» Наймолодшій учасниці колективу – Надії Міщенко – 80 років.

Про колектив «Бовсунівські бабусі»  знято  документальний фільм. Цього літа він отримав приз на кінофестивалі ECG FilmFestival у Лондоні.