Як попередити старіння і продовжити працездатність

Як попередити старіння  і продовжити працездатність

Сучасній людині, щоб прожити довго, зберігаючи при цьому здоров'я, необхідні вітаміни і мінеральні речовини. Вони не тільки захищають нас від серйозних хвороб, а й сприяють розквіту краси і гарного самопочуття. Однак важливо знати точно, що приймати і в яких кількостях. 

Думка про те, що добре збалансоване харчування, багате вітамінами і мінеральними солями, — це основа основ для здорового тіла, зовсім не нова. Незважаючи на зростання розуміння того, які продукти ми повинні їсти, дуже мало хто з нас харчується правильно. Нас як і раніше тягне вживати добре очищені й оброблені продукти, тому що з ними не потрібно возитися, і ми до них звикли. Не у всіх є час і енергія, щоб витратити їх на закупівлю, обробку та приготування свіжих продуктів в цілісному вигляді. В їжі нам потрібно зберігати вітаміни і мінеральні речовини. Фахівці з харчування прийшли до висновку, що одним з ключових моментів правильного харчування є збільшення споживання фруктів і овочів. Скільки нам їх потрібно? Більшість з нас отримує їх менше половини норми, рекомендованої Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я (ВООЗ) і становить не менше 400 г щодня, не рахуючи картоплі.

Принципи здорового харчування:

• Менше жирів, особливо твердих, присутніх у м'ясі, вершках і сирі. З м'яса зрізайте весь видимий оком жир. Сховайте подалі сковорідки!
• Менше цукру, особливо в чистому вигляді, менше вуглеводів, доданих під час переробки продуктів.
• Менше солі — остерігайтеся солоних закусок і ніколи не присолюємо іжу за столом.
• Менше спиртного — зменшить його кількість в цілому і прагнете до кількох безалкогольних днях на тиждень.
• Більше фруктів і овочів — прагнете щодня з'їдати п'ять звичайних порцій (не беручи до уваги картоплі, яка вважається джерелом крохмалю).
• Більше продуктів з низьким вмістом жиру — перейдіть на йогурти і сир зниженої жирності, вживайте знежирене молоко.
• Більше складних вуглеводів — їжте більше страв із цільного зерна, борошняних виробів з цілісного зерна пшениці, а також коричневий рис.
• Більше рідин — пийте більше води і розбавлених соків, наприклад, яблучного, апельсинового та морквяного.

Як губляться життєво важливі вітаміни

Ніжні, поживні сорти свіжих фруктів, овочів і цільне зерно є ключовими складовими частинами будь-якої добре збалансованої дієти. Але нам слід подбати про збереження їх вітамінної цінності. Недостатньо просто «забити» полки свіжими продуктами — потрібно за цими продуктами простежити. Через втрату вітамінів після закінчення якогось часу небажано зберігати продукти в свіжому вигляді довго. Овочі нарізають перед безпосереднім застосуванням в їжу, тому що при контакті поверхні нарізаних овочів з повітрям зменшується вміст в них багатьох вітамінів і поживних речовин. Водорозчинні вітаміни (вітамін С і вітаміни групи В) легко руйнуються в киплячій рідини. Часто ми виливаємо з водою добрячу порцію вітаміну С. Фрукти та овочі треба їсти сирими або готувати їх без води на пару. Велика кількість мінеральних речовин губляться при очищенні харчових продуктів. Близько 80% цинку зникає з борошна при помолі, 50% — при шліфовці рису. Відповідь на це одна: їжте все, приготовлене з борошна цільного помолу і коричневий рис. 

В останні роки в пресі з'явилося чимало страшних історій про шкоду деяких вітамінів. Не можна залишити їх без уваги. Вітаміни та мінеральні речовини присутні в багатьох продуктах і природним чином входять в наше харчування. Вони зіграли важливу роль у розвитку людства і безпечні самі по собі, якщо їх приймати в нормальних кількостях для підтримки і поліпшення здоров'я.

Будьте здорові!