«Правда про шоколад»

шоколад

Для багатьох людей шоколад — одне з особливих задоволень у житті. Він смачний, він пов'язаний з багатьма улюбленими святами, і це може негайно підняти вам настрій. Але які (позитивні та негативні) наслідки шоколаду для здоров’я? У цій статті поділюсь дослідженнями дивовижних переваг шоколаду для здоров’я та того, як можна причащатися їм у етичному та здоровому стані. Мало їжі викликає стільки ж пристрасті, як шоколад. Можливо, це було неминуче, якщо рослина отримала наукове найменування теоброма какао (грецька «їжа богів») . У наші дні ми можемо вважати шоколад небесною речовиною, але ми споживаємо його набагато більше, ніж наші предки і це, звичайно, має наслідки для здоров’я. Чи поганий шоколад для Вас? Чи варто обмежувати його споживання або намагатися взагалі вивести його з раціону? Чи це насправді здорова їжа? А як щодо повідомлень про дитячу працю, рабство, надзвичайну бідність та деградацію довкілля, пов'язані з торгівлею шоколадом? Чи можна отримати шоколад «без вини»? Якщо так, то як ви можете сказати, які шоколадні продукти сприяють добробуту шоколадних фермерів та їх громад?

Коротка історія шоколаду

Дерево какао теоброма є вихідцем з Центральної та Південної Америки. Ацтеки вважали, що насіння — це подарунки від Кетцалькоатля, бога мудрості. Протягом кількох століть у до-модерній Латинській Америці какао-боби вважалися достатньо цінними, щоб використовувати їх як валюту. І майї, і ацтеки вважали, що боби какао мають магічні властивості, придатні для використання в найбільш священних ритуалах народження, шлюбу та смерті. Більшу частину своєї історії шоколад служив гірким напоєм, або нагрітим, або забродженим у спирті. Коли Колумб ввів боби какао в європейське високе суспільство після повернення з Америки, це почало захоплення какао, що призвело до європейської колонізації та поневолення великих територій Месо Америки та Західної Африки у поспіху вирощувати та контролювати плантації какао. Промислова революція в Європі XX століття застосувала нові методи виробництва шоколаду. Алкалізуючі солі знижували гіркоту. Процес «голландського какао» відокремив какао-масло від лікеру та зробив його більш легким та дешевшим у великій кількості. Не виникає сумніву, що шоколад може бути смачним, але як бути з його впливом на здоров'я?

Користь шоколаду для здоров'я

Після всього, що ви прочитали і почули, ви можете не повірити, але шоколад отримав несправедливо погану репутацію. Люди кажуть, що це викликає прищі; що вам слід їсти ріжкове дерево, що це нездорова їжа. Але ці звинувачення не тільки незаслужені і неточні, вони помилково звинувачують смачну їжу, яка, як виявляється, має надзвичайно важливі цілющі сили. Насправді зростає безліч достовірних наукових доказів того, що шоколад містить безліч фітохімікатів для здоров’я серця та покращення настрою, з користю для тіла та розуму.

Народ гуни на островах Сан-Блаш, біля узбережжя Панами, любили какао тисячі років, і донині какао-напої залишаються центральними в їх раціоні. Стаття Міжнародного журналу медичних наук повідомляє, що незважаючи на інтенсивну бідність, гуни, які продовжують пити какао на своїх домашніх островах, насолоджуються значно нижчими показниками смертності від серцевих нападів, інсультів, діабету та раку, ніж ті, хто відмовляється від коханого напою, коли переїжджає до материкові міста та передмістя.

Шоколад є рясним джерелом антиоксидантів

Очевидно, що тут відбувається набагато більше, ніж просто різниця між споживанням какао двох груп. Але факт залишається фактом, що вживання какао, як видається, є позитивною звичкою для здоров'я. Як ми можемо це пояснити? З одного боку, шоколад є рясним джерелом антиоксидантів. Це речовини, які зменшують постійне клітинне та артеріальне пошкодження, спричинене окислювальними реакціями. Можливо, ви чули про тип антиоксидантів, який називають поліфенолами. Це захисні хімічні речовини, які містяться в рослинній їжі, такі як червоне вино та зелений чай. Шоколад, виявляється, особливо багатий полі фенолами. Як шоколад допомагає запобігти хворобам серця? Окислення холестерину ЛПНЩ вважається головним фактором просування ішемічної хвороби. Коли ця воскоподібна речовина окислюється, вона має тенденцію прилипати до стінок артерій, збільшуючи ризик інфаркту або інсульту. Але шоколад на допомогу! Поліфеноли в шоколаді гальмують окислення холестерину ЛПНЩ. Більш того, однією з причин атеросклерозу є злиття тромбоцитів у крові — процес, який називається агрегацією. Поліфеноли в шоколаді гальмують це скупчення, додатково знижуючи ризики атеросклерозу. Високий кров'яний тиск є добре відомим фактором ризику серцевих захворювань. Це також є однією з найпоширеніших причин ниркової недостатності та значною мірою сприяє розвитку багатьох видів деменції та когнітивних порушень. Дослідження показали, що вживання невеликої смужки темного шоколаду щодня може знизити артеріальний тиск у людей з легкою гіпертензією.

Какао може асоціюватися з поліпшенням серцево-судинного здоров’я.

Чому людям із факторами ризику серцевих захворювань іноді кажуть приймати дитячий аспірин щодня? Причина полягає в тому, що аспірин розріджує кров і знижує ймовірність утворення згустків (згустки відіграють ключову роль у багатьох інфарктах та інсультах). Коли вам скажуть: прийміть дитячого аспірину або з'їжте трохи шоколаду, що б ви вибрали? Скільки шоколаду ви мали б з'їсти, щоб отримати ці переваги? Менше, ніж можна подумати. За даними дослідження, опублікованого в американському Журналі клінічного харчування, додавання лише 15 грамів темного шоколаду до середньої дієти достатньо для збільшення загальної здатності антиоксидантів до 4 відсотків та зменшення окислення холестерину ЛПНЩ. Це не просто теорія — це справді в реальному світі. У дослідженні 1000 людей, що пережили серцевий напад, опублікованому Стокгольмським інститутом Каролінської у 2009 році, пацієнти, які їли темний шоколад кілька разів на тиждень, знизили ризик померти від серцевих захворювань втричі порівняно з тими, хто взагалі не їв шоколад.

Шоколад, настрій та психічне здоров'я.

шоколад

Чи обмежуються переваги шоколаду тільки користю для здоров'я організму? Навряд чи. Шоколад здавна славиться своїм чудовим впливом на настрій людини, і ми зараз починаємо розуміти, чому. Шоколад — найбагатше відоме джерело маловідомої речовини під назвою теобромін, близький хімічний родич кофеїну. Теобромін, як кофеїн, а також як астматичний препарат теофілін, належить до хімічної групи, відомої як ксантинові алкалоїди. Шоколадні вироби містять невелику кількість кофеїну, але недостатньо, щоб пояснити привабливості, захоплення, звикання та ефект шоколаду. Підвищення настрою, що вироб- ляється шоколадом, може бути пов'язано насамперед із теоброміном. Шоколад також містить інші речовини, що піднімають настрій. Один — фенетиламін, який ініціює вивільнення приємних ендорфінів та потенціює дію дофаміну, нейрохімічного, пов’язаного із сексуальним збудженням та задоволенням. Фенетиламін виділяється в мозок, коли люди закохуються. Маркетологи, які переконували нас подарувати шоколад своїм коханим у день Святого Валентина, знали, що вони роблять. Ще одна речовина, що міститься в шоколаді, — анандамід (від санскритського слова «ананда», що означає мирне блаженство). Фармакологи Інституту нейронаук в Сан-Дієго виділили жирну речовину, яка природним чином виробляється в мозку, анандамід. Він зв'язується з тими ж рецепторними ділянками в мозку, що і канабіноїди, як THC — основний психоактивний компонент марихуани — і викликає почуття піднесеності та збудження. (Якщо це стане більш відомим, чи зроблять вони шоколад незаконним?) Якщо цього було недостатньо, шоколад також підвищує рівень серотоніну в мозку. Зазвичай жінки мають нижчий рівень серотоніну під час ПМС та менструації, що може бути однією з причин того, що жінки зазвичай відчувають сильну тягу до шоколаду в цей час у своїх циклах. Люди, які страждають депресією, характеризуються нижчим рівнем серотоніну, що пояснює, чому цілий клас антидепресантів, званих селективними інгібіторами поглинання серотоніну, був розроблений для підвищення рівня серотоніну в мозку.

Нездорова сторона шоколаду

Чому ж тоді шоколад набув таку погану репутацію? Більшість комерційних шоколадів поєднуються з деякими негідними персонажами. В першу чергу, звичайно, цукор. Тепер я впевнена, що вам не потрібна ще одна лекція про небезпеку надмірного споживання цукру. Але якщо ви хотіли ожиріти і різко підвищити шанси на розвиток діабету, серцевих захворювань, раку та хвороби Альцгеймера, продукти з високим вмістом цукру (включаючи кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози) — це лише квіточки. А деякий комерційний шоколад містить більше цукру, ніж шоколаду!