Skip to main content
Назар Лахно - чемпіон України і світу з карате

Герой серед нас. Назар Лахно - чемпіон України і світу з карате

Лахно Назар — учень 6-го класу спеціалізованої школи №187 з поглибленим вивченням української та англійської мов не тільки скромний і вихований хлопчик, старанний і відповідальний учень, він — багаторазовий призер міста Києва з панкратіону, чемпіон України та чемпіон світу з карате, гордість школи, гордість Солом’янського району столиці, зразок для наслідування серед школярів.

Назаре, розкажи, будь ласка, про такий незвичайний вид спорту, чим він тебе захоплює?
— Панкратіон — це давньогрецьке бойове мистецтво та вид спорту з елементами ударної техніки. Мене захоплює цей вид спорту, тому що саме в ньому я можу проявити свої здібності: витримку, міць, «реакцію та терпіння». Зазначу, що панкратіон мене загартовує і розвиває в мені відповідальність, дисципліну, стриманість і силу волі.

Коли ти почав займатися цим видом спорту?
— Я так зрісся з карате та панкратіоном, що, здається, займаюсь відтоді, відколи себе пам’ятаю, але насправді серйозно займаюсь три роки.

Де проходять твої тренування, хто тренери?
— Неподалік від мого будинку є спортивний клуб з бойового самбо та панкратіону «Кратос», заняття ведуть чемпіон світу з панкратіону і чемпіон Європи з карате Олійник Олексій Анатолійович та тренер з ударної техніки Вовк Сергій Леонідович.

Чи займався ти спортом до того, коли прийшов у спортивний клуб?
— Так, звичайно, як усі діти, на рівні ранкової зарядки разом з батьками та старшою сестрою. Іноді ми сім’єю виїжджаємо в парк і влаштовуємо там невеличкі змагання між батьками та дітьми.

Чи не заважає тобі спорт у навчанні, і скільки часу ти витрачаєш на тренування?
— Ні, не заважає, навпаки — спонукає до своєчасного виконання уроків та чіткого розподілу часу на всі інші заняття: відпочинок, ігри з друзями, читання книг, перегляд кінофільмів.

Я тренуюсь чотири рази на тиждень, це мені приносить велике задоволення, бо, крім чітких настанов тренерів, я маю приємних співбесідників і друзів, ні в якому разі не супротивників.

Де проходили змагання, які ти маєш спортивні досягнення?
— Змагання проводилися в багатьох містах нашої України (Севастополь 2013 р., Київ, Одеса, Біла Церква, Бровари, Чернівці), а також в Італії (м. Трієст).
Беручи участь у змаганнях з панкратіону і карате, я здобув такі нагороди: багаторазовий призер міста Києва з панкратіону, бронзовий призер чемпіонату України з панкратіону, чемпіон України з карате і чемпіон світу з карате.

Яку перемогу ти вважаєш найважливішою?
— Я вважаю найважливішою своєю перемогою — перемогу над собою, коли ти перемагаєш тих суперників, яким ти програвав. Тоді відчуваю бажання тренуватися ще більше і досягати наступних перемог.

Всіма своїми перемогами я завдячую своїм вимогливим тренерам і своїм батькам, які завжди мене підтримують морально.

Які емоції ти переживав, коли піднявся на найвищу сходинку — перше місце: чемпіон світу з карате?
— Своїми здобутками я ніколи не хвалюсь, але коли звучав Гімн України і я тримав прапор своєї держави, мене охопила гордість за свої досягнення і за те, що я зміг внести свій скромний вклад у спортивні досягнення рідної Батьківщини.

Як вітали тебе однокласники, рідні, знайомі, вчителі?
— Від батьків я отримав щирі поцілунки й теплі обійми, вчителі пишаються мною, навіть по-чоловічому тисли мені руку, говорили приємні слова, а однокласники влаштували мені справжнє свято першого вересня: було багато приємних побажань і подарунок — книга про Україну.

Я, дякуючи батькам Назара за його виховання і здобутки, запитала його маму — Світлану Семенівну і тата Костянтина Костянтиновича, як їм удалося виховати такого сина, який у свої 12 ро­ків став героєм нашого часу?

— Ми — звичайна українська сім’я, живемо, як усі: робота, відпочинок, заняття спортом для здорового способу життя.
Ми дуже пишаємося здобутками Назара і завжди підтримуємо його. Назар — самодостатній хлопчик, але, коли потрібно, ми робимо зауваження, на що він ніколи не ображається. У нашій родині панує дружня атмосфера, наші діти знають, ми їх любимо, відчувають щоденну підтримку і розуміння.

Педагогічний, учнівський та батьківський колективи спе­ціалізованої школи №187 з поглибленим вивченням української та англійської мов м. Києва висловлюють велику вдячність батькам Лахно Назара Світлані Семенівні, Костянтинові Костянтиновичу за виховання сина, тренерам спортивного клубу з бойового самбо та панкратіону «Кратос», чемпіону світу з панкратіону і чемпіону Європи з карате Олійнику Олексієві Анатолійовичу, Вовку Сергієві Леонідовичу за підготовку чемпіона світу з карате.

Ольга Ходацька,
заступник директора з науково-методичної роботи спеціалізованої школи №187 з поглибленим вивченням української та англійської мов м. Києва