Skip to main content
Немає мови - немає нації

Немає мови - немає нації

В «Укрінформі» 5 липня відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Лінгвоцид, як важливий компонент геноциду — зброя для цілеспрямованого знищення українського народу». Організатор: Національна Рада жінок України.
«Повне заміщення на практиці чи в окремих сферах комунікації рідної мови нерідною, у випадку України російською, у мовознавстві називають лінгвоцидом», — про це під час заходу заявив мовознавець Павло Гриценко, повідомляє кореспондент агентства.«Лінгвоцид завжди локальний, конкретний. Для України термін «лінгвоцид» передбачає повне заступлення на практиці чи в окремих сферах комунікації рідної української мови нерідною», — сказав Гриценко.


За словами професора Київського міжнародного університету Івана Ющука, лінгвоцид в Україні почався з часів укладення Андрусівського договору 1667 року, де «було таке застереження: щоб усі ті книги, які написані не російською мовою, і самих друкарів, і укладачів — знищити».
«Російська імперія, а потім і Радянський Союз, привласнила український народ як свою власність. Вона застосувала лінгвоцид, від цієї політики не відмовилася і сучасна РФ», — наголосив Ющук.
На переконання керівника проекту Марії Петрової-Мацюк, першого заступника голови НРЖУ, лінгвоцид є злочином перед українським народом. Вона підкреслила, що сучасне українське суспільство має щоденно працювати у напрямку впровадження української мови — літературної, наукової, побутової, мови силових структур та діловодства.

Голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Павло Мовчан вважає, що «Тільки сконсолідована нація може не допустити того, що триває сьогодні (лінгвоциду. — Ред.). Треба об’єднатися».
Під час заходу обговорювалися такі теми: 1) необхідність затвердження плану дій щодо дослідження та визнання лінгвоциду, як злочину над українським народом; 2) впровадження механізму вивчення українського слова як фундаменту творення українського світу. Захід проводиться в рамках міжнародного проекту «Творення Українського світу».

Національна Рада жінок України