Липневі роботи в саду та на городі

Липень — місяць ягід, зелені жнива. Тому в народі його називають «страдник», верхівкою літа. У давнину говорили: «Влітку пролежиш, взимку з торбою побіжиш. Що влітку збереш, те взимку на столі знайдеш».

У липні дозрівають смородина, аґрус і малина. Коли збираєте врожай, звертайте увагу на стан кущів. При виявленні вогнівок і личинок пильщиків, обробіть чагарники настоєм попелу. Дерева поливають.

На початку місяця проведіть кореневе підживлення плодових дерев.

При зборі врожаю малини червиві ягоди потрібно збирати окремо, а потім заливати солоною водою — всі личинки спливуть на поверхню, ягоди обполіскують і варять варення. Після збирання врожаю під малиною грунт перекопують вилами. Це робиться для того, щоб знищити гнізда личинок малинного жука.

Ось і настав час для збирання врожаю ранніх овочів — часнику, огірків, кольорової та ранньої капусти. Щосили «йдуть» огірки, достигають помідори, на столі вже своя кольорова капуста, брокколі, кабачки.

Рекомендую збирати огірки через день, для того, щоб стимулювати утворення нових зав’язей і не допустити переростання.
Огірки в жарку, сонячну погоду поливають щодня. Ви, звичайно, знаєте, що ні для огірків, ні для помідорів не можна використовувати для поливу холодну воду. Наберіть холодну воду з криниці в ємності і залиште для прогрівання. Якщо погода холодна, то поливайте грунт під огірками і помідорами один раз в 3—4 дні.

На початку місяця висівають редьку для зимового зберігання.

Липень — час розвитку хвороб та активного росту бур'янів. Разом з постійними поливами і прополками регулярно проводьте профілактичні обробки картоплі та овочевих культур. Не забудьте обробити помідори проти фітофторозу, особливо у відкритому грунті. Буває дуже прикро, коли в кінці літа за лічені дні гине великий урожай.

Для профілактики фітофторозу корисно обприскати помідори слабким розчином йоду. Беруть півсклянки знежиреного молока, розбавляють водою до 1 літра, додають 1—2 краплі йоду і обробляють кущі томатів. Повторюють обробки в період дозрівання плодів у липні—серпні.

На томатах зробіть пасинкування, а до кінця місяця, для кращого дозрівання уже плодів, видаляйте зайві суцвіття. В кінці липня прищипніть стебла томатів. 

Коли шийка у цибулі стане м’якою, а лусочки почнуть забарвлюватися у властивий сорту колір, то пора її викопувати. Викопану цибулю важливо добре просушити на сонці. Вона після цього буде видавати характерний шурхіт, якщо помацати рукою. Потім цибулю заплітають в коси або обрізають листя. 

Над головками цвітної капусти надломіть листя або зв’яжіть їх у пучок, але після того, як зав’яжеться головка. Вже вибірково можна зрізати качани ранньої білокачанної капусти. Вона готова, коли останній криючий листок став тонким, натягнувся, а не відступає від качана. Якщо залишити ранню капусту на грядці, не прибравши вчасно, то качани розтріскаються.

Качан капусти корисно підгорнути (краще не один раз), а то під вагою збільшених качанів її може вивернути з землі.
Якщо погано зав’язуються патисони, вирвіть штук п’ять найбільших листків, але не відразу, а протягом кількох днів. Підкладіть під всі великі гарбузові культури дощечки, щоб вони не підгнили. І патисони, і кабачки підгортати не треба, краще замульчувати під ними грунт ком­пос­том. 

Моркву, кореневу петрушку і пастернак продовжуємо проріджувати. У тісноті коренеплоди виходять недостатньо розвиненими і при зберіганні легко псуються. Маленька хитрість: при липневому проріджуванні висмикуйте ті рослини, що побільше: вони вже придатні в їжу, а що залишилися — дуже швидко наберуть масу.

На городі навіть у липні не завершується посівна. На початку місяця можна посіяти скоростиглу моркву. До осені вона встигне сформувати повноцінний урожай. Тільки врахуйте: ранньостиглі сорти цього коренеплоду для тривалого зимового зберігання не придатні, але цілком підійдуть для вживання у свіжому вигляді, заморозки та осінніх заготовок. 

На звільнених грядках висійте повторно кріп, редис, крес-салат, пекінську капусту, кольрабі. Можна посіяти редьку маргеланську і дайкон. В умовах скорочення дня вони будуть добре рости і восени порадують вас соковитими коренеплодами. Можна сіяти також ріпу, редьку зимових сортів. А ось літню редьку прийшла пора прибирати. Весь місяць можна підсівати зелень (листову петрушку, кріп, кінзу) і листові салати, щоб одержувати врожай безперервно.

Якщо немає необхідності в зайвих овочах, то посійте на звільнені місця гірчицю або інші сидерати.

Людмила Рукасова

Рецепти страв з молодої капусти

Капустяні конвертики

У очищеної капустини вирізати качан, занурити її в киплячу підсолену воду і варити 15 хвилин. Вийняти з води і розібрати на окремі листки. Кожен лист посолити, поперчити, згорнути конвертиком (загнути нижню частину листа, на неї підвернути бічні частини і потім обернути верхньою частиною листа), запанірувати в борошні з яйцем і обсмажити з двох боків на олії до утворення рум’яної скоринки. Виходять такі красиві порційні конвертики. На стіл можна подати зі сметаною.
 
Капустяний «Наполеон»

Це овочевий тортик з розряду простіше простого. Качан капусти розібрати на листя, як для голубців. Листя відварюємо, смажим хвилин 5 — не більше, інакше стануть як ганчірка. Зрізати потовщення, розправити, вмочити тісто для кляра (тут можна тільки яйце збити, без борошна). Кляр можна приготувати будь-який — яйце з майонезом, яйце з кефіром, із зеленню, з кетчупом. Обсмажити листя з кляром в рослинній олії до рум’янцю. Викласти листя на блюдо шарами, перемішуючи тертим сиром з часником і майонезом, будь-яким паштетом, сметаною з горіхами, смаженою цибулею з морквою, хто що любить... Дуже смачний торт! Тільки дайте йому настоятися, пройнятися.

Запіканка з цвітної капусти

У духовці можна також приготувати запіканку з цвітної капусти. Для страви візьміть: півкілограма цвітної капусти, куряче філе (300 г), три яйця, півсклянки вершків, сир (100 г), зелень, часник.

Розділіть капусту, відваріть, розімніть віночком або вилкою.

Філе зваріть, наріжте шматками і змішайте з капустою. Приготуйте соус. Збийте яйця, додайте подрібнений часник і вершки (молоко). Посоліть за смаком.

У спеціальне блюдо для духовки викладіть капусту і курку, залийте соусом і посипте тертим сиром і зеленню. Випікайте 20 хв.
 




Додати новий коментар