Skip to main content
Зустріч з поетом-земляком

Зустріч з поетом-земляком

1 лютого у Семиполківському НВК Броварського району. Київської області відбулася зустріч, присвячена нашому земляку, односельчанину поету Володимиру Андрійовичу Москвичу. який провела вчитель української мови та літератури Гуща Надія Станіславівна.

Виховання патріотизму неможливе без поваги до своєї історії, а також до представників старших поколінь. У періоді радянської колонізації України Росією було багато болю, багато помилок, часом від незнання, слабкості, наївності наших батьків та дідів. Саме тому ми повинні говорити про тих людей, хто і за тих складних часів зберіг любов до батьківщини, для кого це почуття було провідною зіркою, а не способом заробити собі трохи дивідендів (грошей, слави, влади), як це часто буває сьогодні. Володимир Москвич все життя  писав  вірші  про  свій край — про квітучу Україну, про його рідне козацьке село Семиполки, є у нього і вірші, присвячені вуличкам рідного села, левадам, річечкам, школі, в якій Володимир Андрійович провчителював 50 років. Сьогодні на зустріч зі школярами приходять молоді герої — учасники Революції гідності, поети та письменники, успішні підприємці, яким ще немає  й тридцяти, і це дуже добре, адже діти повинні брати приклад з таких людей. Але для того, щоб не боятися старості, не уявляти цей період свого життя, як «поступове слідування до смерті», дітям варто зустрічатися і з 70—80-річними. Особливо якщо ці люди продовжують творити, розвиватися. Молоде покоління потребує їхньої мудрості, а ці старші люди — поваги та заслуженого визнання.

Володимир Москвич працював вчителем спочатку російської, а потім української мови та літератури. Він, як і належить справжньому вчителю, передавав учням любов до людини, до рідної землі, рідної школи. З 1979 по 1986 рр. очолював педагогічний колектив школи.

На сьогодні поет має надбання — збірку віршованих творів з характерною назвою «Мої Семиполки», що однозначно характеризує автора, залюбленого у свій рідний край. Сюди увійшли вибрані твори з трьох попередніх книжок  —  «Вишнева таємниця», «Лелеки  повертаються  додому», «Іду селом».

В поезіях Москвича звучать вічні теми кохання, жіночності, краси, рідної мови, історії нашого краю, рідної школи, а також актуальні на сьогодні теми Майдану, гібридної війни з Росією. В його поезії ви знайдете ліричний опис Семиполківських кутків: Деркачівки, Затягайлівки, Шевченківки, Василенківки, Бродка, Козачого хутора, Федорівки, Базарної площі, Панської алеї, Татарського озера.

Вірші Москвича покладені на музику В. Волощука, О.  Багмут, В. Ілемського. На сьогодні є 17 пісень, з  них —  «Гімн Семиполок», «На   Сукачі»,   «Лебеді  кохання», «Здрастуй, школо» та ін.

Під час зустрічі з поетом ведучі  розповіли  про   життєвий і творчий шлях Москвича, про тематику його поезій. Учні читали напам’ять вірші Володимира Андрійовича, звучали записи пісень на його слова, на інтерактивній дошці демонструвалися слайди фотографій рідного села та фото з особистого архіву поета. Сам Володимир Андрійович був схвильований, потішений увагою школярів. Він із задоволенням читав свої нові вірші та розповідав історії зі свого шкільного життя. Спогадами про співпрацю з Москвичем у школі поділилася його колега — Ніна Василівна Косенко. Наприкінці вечора виступила заступник Головного редактора газети «Справи сімейні» Грабовенко Людмила Іванівна. Вона розповіла, як під час поїздки, присвяченій вшануванню пам’яті героїв Крут, там звучали вірші Москвича, один з них — «Пам’яті Крут».

Автор був надзвичайно вдячний за свято організаторам, діти були задоволені та просили Віктора Андрійовича частіше бувати у школі.

Такі зустрічі з поетом пожвавлюють уроки літератури, наочно знайомлять дітей з літературою рідного краю. На заході були присутні вчителі української мови та літератури шкіл Калитянської громади, які після обговорення рекомендували використовувати матеріал, розроблений Гущею Н. С., на уроках літератури. На заході були присутні вчителі школи і заступник директора НВК.